Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det någon färskpotatis till midsommar?

Kalla, regniga och blåsiga maj har ställt till det för landets potatisodlare.En av dem som finns i länet, Per-Erik Karlsson, är orolig över om det kommer att finnas tillräckligt med färskpotatis till nästa helg:– Jag tror att risken är överhängande för att det blir brist på färskpotatis till midsommar.

Annons
Arkivfoto: Petter Koubek

Per-Erik Karlsson odlar potatis på sin gård i Stora Mellösa. Han är också ordförande i länets potatisodlarförening.

Det odlas inte mycket färskpotatis på de här breddgraderna, förklarar han. Det mesta odlas i södra Sverige. Själv säljer han höst- och vinterpotatis.

– Det enda vi vet så här långt är att maj var kall, så skörden är minst 14 dagar försenad. Vi får se hur resten av sommaren blir, säger Per-Erik Karlsson.

Han är dock hoppfull när det gäller höstens och vinterns skörd. Knölarna borde kunna tas upp som planerat i augusti, menar han.

Desto mer orolig är han för färskpotatisen. Ska den hinnas plockas upp till midsommar gäller det att temperaturen håller sig på en hög nivå.

Stefan Valfridsson driver Margretelunds Lantbruk i Odensbacken. På hans gård brukar de nästan aldrig ta fram egen färskpotatis till midsommar, däremot under juli och framåt. Den färskpotatis som han säljer nu handlar han från potatisodlare på Bjärehalvön, i norra Skåne.

Det är ont om potatis, konstaterar han, men än så länge har han fått det som han har avtal om:

– De åtaganden jag har kommer jag att klara av att leverera, säger Valfridsson.

Tror du att det finns någon risk för brist på färskpotatis i länet till midsommar?– Jag tror nog att det kommer att finnas.

Från mitten av juli räknar han med att få upp gårdens egen färskpotatis, som han sedan säljer vidare till butiker i Närke och Sörmland.

– Maj påverkade skörden. Det var så kalla nätter så dygnstemperaturen gick ned. Vår odling ligger nog en vecka efter, säger Valfridsson.

I likhet med landets alla andra potatisodlare sätter han nu sitt hopp till vädergudarna.

– Nu är det värme som gäller, så att potatisen växer ikapp.

Mer läsning

Annons