Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixtinkallat möte efter chockbrev

Brevet som damp ner dagen före midsommarafton kom som en chock för föräldrarna. Deras barn ska utan förvarning flytta till kritiserade lokaler – och få nya lärare. I går kväll diskuterades frågan på ett krismöte. – Stämningen var hätsk, berättar föräldern Christin Agnemyr.

Annons
Christin Agnemyrs son drabbas av den plötsliga flytten.

Tanken har hela tiden varit att Lillkyrka förskola skulle byggas ut i sommar så att även femåringarna skulle kunna gå kvar i höst. Men den 21 juni fick de berörda föräldrarna ett kortfattat brev där det stod att bygglovet hade fått avslag – och att deras femåringar i stället skulle flyttas till Skattkistan i Glanshammar, en förskoleavdelning som fått kritik för sin dåliga luft och trånga utrymmen. Dessutom skulle två av tre lärare vara helt nya för barnen.

– Det här är så opedagogiskt så att man storknar. Vecka 32 ska jag plötsligt lämna min son med helt ny personal på Skattkistan, som det har varit så mycket förtvivlan kring, säger Christin Agnemyr, som har sina barn på Lillkyrka förskola.

Samlade ihop ett möte

Tillsammans med några andra föräldrar samlade hon därför ihop berörda politiker, tjänstemän, rektorer och föräldrar till ett möte som ägde rum på Lillkyrka förskola i går kväll.

– Det blev ganska högljudda diskussioner. Men vi fick inga svar på våra frågor. Men rektor Ulrika Evertsson skulle undersöka tillsynsprotokollen för ventilationen och försöka återkomma på fredag, säger Christin.

Ulrika Evertsson menar att det har varit viktigt att få till en lösning som håller ett helt år, i stället för att något provisoriskt ”vänta-och-se. Men hon tycker inte att föräldrarna har anledning att oroa sig för luften på avdelningen Skattkistan i Glanshammar.

– Ett aggregat är ditställt som ska göra luften bättre. Så den åtgärden är redan gjord, säger hon.

Ytterligare en mätning ska göras för att se att luftfiltreringen verkligen fungerar. Men den mätningen ger Christin Agnemyr inte mycket för.

– De ska mäta när det inte är några barn där. En sådan mätning har ju inget värde, säger hon.

När Christin frågad e personalen och rektorn varför bygglovsansökan hade avslagits kunde ingen svara. Därför började hon ringa runt själv. Av miljökontoret fick hon veta bygglovsansökan avslogs för att det ligger en lackeringsfirma i närheten som avger lukt. Men den nya avdelningen skulle bara ligga några meter närmare firman än den befintliga byggnaden. Christin Agnemyr blev då i stället orolig för sitt andra barn som kommer att gå kvar på förskolan.

– Men då sa de på miljökontoret att lukten inte är farlig, utan bara störande. Om utbyggnaden hade flyttats till andra sidan av förskolan i stället hade de inte avslagit bygglovet.

Marielle Nilsson, enhetschef på miljökontoret bekräftar detta för NA.

– Vi ser en risk i att barnen utsätts för lukten. Men skulle man välja en annan placering kommer miljönämnden att tillstyrka ansökan, säger hon.

Mer läsning

Annons