Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blottare i kvinnokläder i Örebro

Tre gånger på senaste tiden har kvinnliga löpare i Karlslundsspåret utsatts för blottare.
I söndags eftermiddag råkade en kvinna ut för en man som blottade sig i kvinnounderkläder.

Annons

- Vi har inte hunnit prata om det är i styrelsen, men efter det här är det möjligt att vi kommer att göra det, säger Helena von Elern, ledamot i löparklubben Örebro AIK.

På klubbens Facebook-sida har funderingar väckts om hur man ska skydda sig mot blottare och Helena von Elern har redan ett förslag.

– Redan i dag är det många som frågar andra löpare på Facebook-sidan om de vill hänga med när det är dags för en löprunda. Då får man sällskap och är fler som kan agera om det skulle dyka upp en blottare, berättar hon.

Helena von Elern utsattes själv för en blottare för 20 år sedan i ett annat motionsspår och hon vet hur kränkande och obehagligt det är.

– Det viktigaste om man ändå utsätts för en blottare, det är att anmäla, poängterar hon.

De tidigare anmälda fallen skedde för ungefär en månad sedan, då två kvinnor utsattes för liknande angrepp. Även den gången var mannen klädd i kvinnounderkläder.

Bara några dagar tidigare hade en annan kvinna anmält att hon antastats i motionsspåret i Karlslund. Det var mitt på dagen och signalementet på mannen var den gången att han var cirka 40 år och hade svarta byxor och svart jacka.

För 10–20 år sedan sågs blottning som ett ganska harmlöst beteende och blottarna som lika harmlösa män - för det handlar nästan uteslutande om män, Kvinnliga blottare är mycket ovanliga i brottsstatistiken. I dag visare både nationella och internationella studier att blottaren kan ha begått andra brottsliga handlingar.

– Ju mer material vi fått fram om blottning, ju mer problematiskt blir handlingen, säger Cecilia Kjellgren som är forskare och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitet i Växjö och Kalmar.

Att blotta sig är inte ett oskyldigt beteende, säger hon, men förtydligar att det naturligtvis inte finns en homogen grupp blottare. Det finns olika profiler: Någon kanske inte begått andra brott och andra har våldtagit eller förgripit sig på barn.

– Blottning som tvångshandling kan vara en del i ett mer komplicerat mönster.

Cecilia Kjellgren poängterar att det framför allt är viktigt att ta blottning på allvar för den som utsatts för brottet. Att anmäla är också viktigt, gärna direkt på plats.

– Det är väldigt viktigt att folk ringer direkt när sånt här sker, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid Örebropolisen. Då har vi en större chans att gripa blottaren.

Länk till karta: https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=z8DM5BAAZs7o.kwlGLy0grIo8

Fotnot. Markörerna i kartan visar INTE exakt plats för blottningarna, bara vilken gata eller vilket område polisanmälningarna gäller.

11-14 polisanmälningar per år

I år har Örebropolisen hittills fått in drygt tio anmälningar under brottskoden sexuellt ofredande, exhibitionism. Under de fem senaste åren har antalet anmälningar om blottare rört sig mellan 11 och 14 i Örebro kommun och 19–28 i hela Örebro län. Platserna där blottare visat sig i år och i fjol är spridda över Örebro.

Mer läsning

Annons