Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blues i bilder

Fotografen Bengt Göran Carlsson har under decennier mött många öreborare. Delar av sin bildskatt har han donerat till Örebro läns museum.

Annons
Marika Larsson tar en svängom på Loka Brunn. Ett av BG:s många möten.

Bengt Göran Carlssons gåva består av två delar: Den ena är 54 svartvita fotografier som berättar livet på Loka Brunn mellan 1976 och 1981. Ett urval av dessa bilder har visats på museet. Den andra är negativ som skildrar Ulla Viottis konstnärsskap mellan 1962 och 1984.

Gåvan omfattar bara en del av Bengt Görans arbeten. Oavsett var han har befunnit sig har människor varit centrala i hans bilder.

Stadsliv vill visa en del av de ögonblick Bengt Göran fångat åt eftervärlden. Sedan sextiotalet har Örebro varit hans bas.

Det kanske låter märkligt, men under åren har han inte alltid haft sin kamera i högsta hugg.

För BG, som han kallas, är ibland mötet mer betydelsefullt än fotograferingen, i alla fall i början, ty det är i mötet med en annan människa som ett förtroende skapas – och när förtroendet existerar är en naturlig och ärlig bild möjlig att ta. Så tänker han i alla fall.

– Jag vill visa empati, säger han.

Bengt Görans fotografiska värld är svartvit. I den svartvita bilden finns en sanning, framhåller han. I det svartvita finns nyanser, toner och rytmer.

– Vid kopieringsarbetet kan man ta fram själen i en bild, säger Bengt Göran som värnar om något som nästan inte finns kvar. Hantverket i mörkrummet.

Han minns möten som betytt mycket både för honom och för dem har haft i sin sökare.

En gång pratade och lattjade han med August Eriksson, som då var en liten grabb. Först efter en stund tog Bengt Göran fram kameran för att fotografera.

Det var en stund av samförstånd, förtroende, naturlig lek.

Efteråt sa August:

– Vi har gjort en bild ihop.

Under vårt samtal prisar Bengt Göran sin gamle läromästare, forne rektorn på fotoskolan, Christer Strömholm.

– Christer har betytt otroligt mycket för mig.

Flera av Bengt Görans vänner är – och var – välbekanta fotografer. Kenneth Gustavsson och Anders Petersen till exempel, som har arbetat för att uppmärksamma den dokumentära bildens betydelse.

Några på hemmaplan som också betytt synnerligen mycket för Bengt Göran är fotograferna i Fotograficentrum i Örebro.

Vid flera tillfällen har Bengt Göran följt fysiskt sköra individer som på olika sätt fått stöttning. Några av dessa människor mötte han på ”Lungan”, gamla lungkliniken i Adolfsberg, och på nuvarande lungkliniken på USÖ, men även på andra avdelningar på USÖ.

Med värme i rösten talar han om en lungsjuk kvinna som varje dag fick besök av sin man. Han talar också om sköterskan Inger Kareliusson. (Se bilder här intill).

Bengt Göran har också plåtat människor i miljöer där de känner sig hemma, trygga. En av hans bilder föreställer ett par på gamla ”Nya Kondis” på Engelbrektsgatan.

– De möttes alltid på övervången. Där fanns deras stamplatser.

Spontanitet och omedelbar glädje finns i en av Bengt Görans egna favoriter. Två mogna kvinnor, Marika Larsson och en icke känd städerska, dansar med varandra i Loka. Deras dans ackompanjeras av en man, en gästerna på Loka Brunn, som trakterar dragspel.

Det här är bara en bråkdel av Bengt Görans alla bilder. Det finns många fler i hans samling och något som är gemensamt för hans fotografier är enkelhet och närhet.

– Jag gillar inte att plåta på avstånd. Man ska gå så nära motivet som man törs, förklarar BG.

BG 2. På gamla Lungkliniken uppstår närhet mellan patient och sköterska.
Svartvita toner. Bengt Göran möter Alice från Örebro. Året är 1971.
BG 4. Stamgäster på gamla Nya Kondis på Engelbrektsgatan 1977.
BG 5. August Eriksson gör en bild ihop med Bengt Göran.
BG 6. Närhet och förtroende uppstår när Bengt Göran möter detta par, Kalle Johansson och Margareta Persson från Malmgatan i Örebro. Bilden tas i Kvarntorp.
BG 7. Örebro, en valborgsmässoafton på tidigt 1990-tal. Lars Hermansson tittar på elden vid Slottet.
Fotografen Bengt Göran Carlsson minns möten med människor.

Mer läsning

Annons