Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluffare lurade Lillemor att lämna känsliga uppgifter

Mannen i telefonen sa att han ringde från Microsoft. När samtalet var avslutat hade Lillemor Olsson, 76, lämnat ifrån sig både kort- och bankkontonummer.
– Jag blev som hypnotiserad, säger Lillemor.

Annons
Lillemor Olsson i Asker lurades att lämna ut känsliga uppgifter över telefon. Bedragaren lyckades också ta över och fjärrstyra hennes dator.

Det var vid niotiden i tisdags morse som telefonen ringde hemma hos Lillemor i Asker. Hon har tidigare fått samtal från okända utlandsnummer, men då valt att inte svara.

– Nu var jag halvvaken och svarade i en telefon utan nummerpresentatör.

Mannen i andra änden presenterade sig som Kevin Parker, talade engelska med indisk brytning och hävdade att han ringde från Microsofts support.

– Han sa att jag omedelbart var tvungen att sätta på min dator som var på väg att krascha. Han var väldigt trevlig, kallade mig madame och sa att han skulle hjälpa mig att installera ett virusskydd.

När samtalet, som varade i över två timmar, var över så hade bedragaren både tagit över kontrollen av Lillemors dator och fått henne att lämna ifrån sig kort- och bankkontonummer.

– Det här är sådant man bara inte ska gå på, men det gjorde jag. Jag är både ledsen och förbannad på mig själv. Han var så omtänksam och jag blev som hypnotiserad.

När mannen ändå inte lyckades dra några pengar så bad han Lillemor att åka till Örebro och skicka 1500 kronor via Western Union.

Han räknade snabbt upp fem adresser till butiker i Örebro som är ombud för överföringstjänsten.

– Men när han ville att pengarna skulle skickas till en person i Rom i Italien förstod jag att det var en bluff, säger Lillemor som trots allt haft tur.

Hon har inte blivit av med några pengar och nu hunnit spärra sitt kort. På banken har man försäkrat henne om att faran är över.

– Jag har ändrat lösenordet till min mejl och dragit ur sladden till datorn. Min son tror att han installerade någon form av trojan.

Att just hon fick ett bluffsamtal tror inte Lillemor är någon slump.

– Min svägerska har också drabbats, och jag tror att det här är en åldersfråga. Datorer är inte mitt område , och min generation är inte vana vid sådant här. Vi är nog lite blåögda, erkänner 76-åringen som ändå sväljer stoltheten och vill berätta sin historia i NA.

– Jag vill varna andra. Visst, jag var dum i huvudet, men jag vill berätta om det på något sätt kan hjälpa till att stoppa de här idioterna.

Under onsdagen var Lillemor i kontakt med Örebropolisen för att göra en anmälan.

– Det här är ett jättevanligt förekommande problern, men vi har väldigt lite resurser för att kunna agera. Vi tar emot anmälan och håller förhör, men sen läggs ärendena oftast ner. Det här sker från utländska ip-nummer, och det måste vara en viss nivå på brottet för att vi ska kunna få ut uppgifter från andra länder, säger Tony Möörk, chef på tekniska roteln i Örebro.

Andra kända datorbedrägerier

Falska meddelande som ser ut att komma från polisen eller regeringskansliet uppger att mottagaren besökt sidor på nätet som strider mot svensk lag, ofta barnporr. Trojanen låser operativsystemet och användaren uppmanas att betala pengar för att låsa upp datorn. Även hot om polisutredning om inte ”böter” betalas förekommer.

Bluffmejl som ser ut att komma från Telia har drabbat många svenska datoranvändare. I mejlet uppges att mottagaren betalat sin Telia-faktura två gånger. För att få tillbaka pengarna uppmanas användaren att uppge sitt kortnummer.

Mer läsning

Annons