Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blufföretag söker folk

Blufföretaget Finn Mobil söker ”säljare med vinnarinstinkt” på Arbetsförmedlings Platsbanken. Företaget säger sig expandera kraftigt i Örebro och behöver ”nya tävlingsinriktade telefonsäljare”.

Annons

Men efter NA:s rapportering i gårdagens tidning om företagets metoder kommer nu Arbetsförmedlingen att göra en granskning som kan leda till att annonsering på Platsbanken rensas ut.

– Vi kommer att anmäla detta fall till vår särskilda enhet som specialkollar tvivelaktiga företag, säger Annika Lyttbacka, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro.

Det är lätt att få in en annons på Platsbanken. De flesta platsannonserna skrivs in av företagen själva.

– Det handlar om så stora annonsmängder att vi inte har en chans att förhandsgranska allt, säger Johan Rudebeck, som arbetar med granskningsärendena på Arbetsförmedlingen.

– Vi gör vissa ytliga kontroller, till exempel att det finns ett organisationsnummer. Men i övrigt är vi beroende av tips och anmälningar.

Och sådana kommer, främst mot företag som sysslar med telefonförsäljning.

– Säljbolag är det stora problemet, de utmärker sig, säger Johan Rudebeck. Ibland spärrar vi oseriösa företag från Platsbanken men vanligare är att det stannar vid påpekanden och möjlighet till rättelse.

Ingripandena har dock minskat sedan Arbetsförmedlingen stoppade egenföretagare från annonsering på Platsbanken. Ett vanligt upplägg var tidigare att ett bolag som sysslade med telefonförsäljning sökte arbetskraft som skulle jobba som egna företagare. I princip är arbetslösa skyldiga att söka de jobb som anvisas av Arbetsförmedlingen, annars riskerar man avstängning från a-kassan.

Men Annika Lyttbacka säger att det görs bedömningar från fall till fall. Man måste dela arbetsgivarens grundläggande värderingar, till exempel kyrkan eller politiska partier.

Och finns misstanke om oseriösa företag ska ingen tvingas dit med hot om avstängning från a-kassan, försäkrar Annika Lyttbacka.

Mer läsning

Annons