Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i centrala stanväcktes av gevärsskott

Smällar under den tidiga onsdagsmorgonen orsakade oro bland boende kring Stadsparken och Trumpetargatan. Skotten var emellertid ingen kriminell uppgörelse utan jägare som sköt kanadagäss och grågäss.

Annons

- Det är ett medvetet val att vi inte går ut och varnar först, säger Karl-Heinz Nilsson, fritidskonsulent på kommunen.

Under morgonen vaknade boende kring Stadsparken och Trumpetargatan av att skott hördes. Men det visade sig snart att det bara var jakt på kommunens nedskräpande gäss.

- Det skulle förmodligen ge en annan effekt, vi vill inte att det rör sig en massa folk i närheten, fortsätter han.

Sanitär olägenhet

Karl-Heinz Nilsson tog emot samtal från allmänheten under onsdagsmorgonen, som tyckte att det var otäckt att när det sköts, men som ändå var positiva till att gässen blev färre.

- De orsakar en sanitär olägenhet. Vi har totalt skjutit 18 stycken gäss, berättar Karl-Heinz Nilsson.

Det är i första hand de unga gässen man skjuter, för att hålla nere stammen. Enligt Länsstyrelsen infinner sig den allmänna jakttiden för kanadagäss mellan den 25 augusti – 31 december, men enligt jaktförordningen får man fälla kanadagäss även under annan tid om de till exempel rör sig på fält med oskördad gröda eller orsakar sanitär olägenhet.

Picka ägg

Man har tidigare försökt att flytta på gässen till naturreservat, istället för att skjuta dem. Men det fungerar inte, eftersom de kommer tillbaka.

- Vi har tittat på hur de gör i till exempel Malmö, där man pickar äggen, och inte behöver skjuta gässen i samma utsträckning, säger Karl-Heinz Nilsson.

- Detta gör man på vårkanten. Vi måste vara mer på hugget när det gäller detta, och jobba mer aktivt för det inför nästa vår, avslutar han.

Mer läsning

Annons