Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombhot – då gäller det minuter

Bombhot – då handlar det om minuter för polisen för att kunna bedöma läget.
– Det är bland de svåraste bedömningsfrågorna vi har, säger Magnus Widlund, jourhavande undersökningsledare på polisen.

Annons
Svårbedömt. Mindre än 30 minuter efter att polisen fått in samtalet hade samtliga personer på förskolan evakuerats. ”Inledningsvis är det svåra, hur man ska ta sig för. Man måste samla så mycket fakta man bara kan för att få en så bra lägesbild som möjligt av det man har

På onsdagsmorgonen ringdes bombhotet in till Nybackens förskola i Lundby. 09.05 tog polisen emot hotet. Vid ett sånt läge gäller det för polisen att handla snabbt. En stor resurs sattes in i samband med hotet mot förskolan och cirka 09.30 hade samtliga tio barn och sex pedagoger evakuerats av polisen.

Magnus Widlund är jourhavande undersökningsledare och ingår i polisens förhandlingsgrupp. Just bombhot är bland de svåraste frågorna polisen har att bedöma över huvud taget.

– Det ställer till väldigt stora bekymmer och är resurskrävande samtidigt som det är svårt att göra bedömningarna, säger han.

När det gäller bombhot mot skolor eller andra miljöer med mycket människor är det svårt för polisen att inte ta hoten på allvar.

– Det finns egentligen inte så mycket att välja på när det handlar om offentliga miljöer och när det är så många som kan bli drabbade om det skulle bli verklighet.

För att polisen ska kunna bedöma hotet som seriöst eller inte görs en snabb lägesbedömning. Då handlar det om några få minuter innan det bestäms hur planen ska läggas upp.

– Det är minutoperativt, vi måste bedöma läget på en gång. Sen är det nödvändigt att vi kommer så nära som möjligt för att se hur hotet ser ut.

Det är polisens vakthavande befäl som tar emot ett eventuellt hotsamtal. Då görs en bedömning om vad som kommit in och vilken information som finns att tillgå.

– Då kollar vi vad det är vi har och vad är det vi måste göra för att få en bra lägesbild, säger Magnus Widlund.

Men onsdagens bombhot ringdes först in till förskolan i Lundby – något som gör det svårare.

– Ofta kommer ju såna här hot in till polisen direkt, så var det inte i det här fallet och då blir det lite mer komplicerat. Då är inte vi förstahandsmottagaren utan andrahandsmottagaren. Då måste bedömningen göras på plats för att se vilka uppgifter vi kan få fram och ta ställning utifrån dem.

Bara under de senaste veckorna har ytterligare två hot riktats mot skolor i Örebro. Först Rudbecksskolan och bara några dagar senare Karolinska skolan.

– Av någon anledning tycker någon eller några att det är någonting som är intressant att hålla på med, säger Magnus Widlund.

Mer läsning

Annons