Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondeson drömmer inte om partiledarroll  

Flera namn har ploppat upp som heta kandidater till partiledarposten i KD. Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro, är inte ett av dem. – Jag har inga sådana ambitioner, säger Bondeson.

Annons

Göran Hägglund är på väg att få sin efterträdare som ny partiledare inom Kristdemokraterna. Men att tro att Lennart Bondeson är en tänkbar kandidat är nog bara ett lokalt långskott.

– Visst är det så. Jag är tacksam för det förtroende som jag redan har och att jag har tre mandatperioder. Jag är ju även partiets representant inom SKL, säger Bondeson.

Efter att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson nyligen tackat nej har fyra tänkbara kandidater till partiledarposten utkristaliserats. Två kvinnor och två män.

Mest uppmärksammad i media har Ebba Busch Thor blivit. Kommunalråd i Uppsala sedan 2010 och partiets andranamn i EU-valet förra året. 27-åringen är nominerad av KD-distrikten i Uppsala och Kronoberg. Acko Ankarberg Johansson, 50, har meddelat Kristdemokraternas valberedning att hon kandiderar som partiledare. Andra namn som nämns i sammanhanget är Jakob Forssmed, 40, och Stefan Attefall, 54.

Vilken kandidat är din personliga favorit, Lennart Bondeson?

– Jag vill inte peka ut något enskilt namn än eller ta ställning. Jag känner alla väl. Kandidaterna känns spännande med olika erfarenheter och som är duktiga ledare. Det finns en bredd och samtliga är lämpliga kandidater som medlemmarna får lyssna till. Det ska bli intressant att höra vad de vill. 

Vilken fråga blir viktigast för dig under utfrågningen?

– Det är nog ingen direkt sakpolitiskt fråga. Utan mer hur politiken ska utvecklas utifrån Kristdemokraternas ideologi. När man suttit i majoritet i regering i åtta år finns det en risk att man kan bli lite otydlig. Att man uppfattas mer som ett alliansparti än KD. Vi vill visa att vi står på egna ben med en tydlig politik. 

Vad behöver KD utveckla i ditt tycke?

– Familjepolitiken måste utvecklas mer. I en annan fråga som jag tycker att partiet har tappat i är miljöpolilitik och klimatpolitik utifrån förvaltarskapet. Den politik som rikspolitiken gestaltar är viktig för lokalpolitiken,

Så går processen till

Valberedningen kommer inbjuda till ett möte med distrikten i början av mars i Stockholmsområdet. Till mötet inbjuds distriktspresidierna, dock maximalt tre personer från varje distrikt. Vid mötet kommer valberedningens huvudkandidater till partiledarposten att utfrågas. Partiets associerade förbund kommer också att inbjudas.

Distrikten ges därefter tid för att anordna möten eller på andra sätt föra en dialog med medlemmarna kring valet av partiledare. Hur detta sker är upp till varje distrikt att avgöra. Senast den 12 mars klockan 12.00 ska distrikten inkomma med en slutlig nominering till partiledarposten.

Källa: Kristdemokraterna.se

Mer läsning

Annons