Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondesson vill att Rim ska få stanna

Kommunal­rådet Lennart Bondeson (KD) i Örebro tänker nu försöka samla opinionen för att tvååriga och svårt sjuka Rim Al Amin ska få stanna i Sverige.

Annons

Han har tagit kontakt med dem som planerar en stöddemonstration och vill försöka bredda och stärka opinionen.

– Det är nog det enda som biter på Migrationsverket, säger han.

– Jag tycker att deras agerande är upprörande och jag hoppas att det ska gå att ändra deras beslut. Jag kan inte tänka mig något fall där det finns mer ömmande omständigheter.

Lennart Bondeson är ansvarig inom Örebro kommun för frågor som hänger samman med FN:s barnkonvention. Han påpekar att Migrationsverket på sin egen hemsida hänvisar till det regleringsbrev man fått av regeringen.

– Där står det att verket ska följa barnkonventionen och vad den säger om att beakta barnets hälsa och utveckling. Man kan kanske diskutera i olika fall vad som är barnets bästa, men just i det här fallet, där det handlar om att kanske avbryta en livsuppehållande behandling, tycker jag att det är solklart, säger Lennart Bondeson.

Härom dagen skrev han en insändare där han som politiker antog utmaningen att engagera sig i fallet. Nu vill han få med fler och har också tagit kontakt med andra som vill stödja Rim och hennes familj.

– Vi ska ha ett möte på måndag och fortsätta diskussionerna. Det är inte så lätt att få fatt i folk under semestertider, men jag hoppas få svar från olika håll de närmaste dagarna, säger han.

Det finns en facebookgrupp, Stoppa utvisningen av dödssjuka Rim Al Amin, med över 5 000 medlemmar. Gruppen startades tidigare i vår och i april sände man in en namninsamling med 1 600 namn till migrationsminister Tobias Billström.

Sedan dess har den gruppen växt ytterligare och nu hoppas Lennart Bondeson på ytterligare engagemang.

Tidigare i veckan berättade Johanna Birgersson, en av initiativtagarna till facebookgruppen, att man planerade en demonstration och en insamling.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt. Jag tror och hoppas att det är många som är villiga att lägga lite tid och pengar på Rim, sade Johanna Birgersson då.

Lennart Bondesson (KD).

Fallet Rim

NA har i flera artiklar skrivit om Rim Al Amir i Örebro, 2,5 år, som lider av en ovanlig form av Medelhavsfeber med svåra komplikationer.

Rim är född i Sverige. 2008 beslöt Migrationsverket att Rim, hennes båda systrar och mamman Manal El Banna ska utvisas till mammans hemland Libanon.Rim föddes med sin sjukdom. Den är livshotande, hon har varit nära att dö och får kontinuerlig vård på USÖ.

Nya omständigheter kan stoppa utvisningen, enligt kapitel 12 paragraf 18 i utlänningslagen. Med detta som skäl ansökte Röda Korset i april om uppehållstillstånd för Rim.

Mer läsning

Annons