Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga fortsätteratt styra i fullmäktige

(UPPDATERAD 14:33) Den borgerliga koalitionen fortsätter att styra i Örebro. Det framkom vid en dramatisk presskonferens på torsdagsförmiddagen. 

Annons

Efter att både Miljöpartiet och Centern deklarerat att ett samarbete med Socialdemokraterna är uteslutet, kunde mandaten fastslås till 31 för de borgerliga och Miljöpartiet mot 30 för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

- Vi har inte fått väljarnas stöd att byta samarbetssida, sa Gabriella Blomgren.

Men en mycket stark bidragande orsak till beslutet är den smutskastning som Miljöpartiet anser sig ha blivit utsatt för i Örebro.

-Vi har känt av smutskastning under valrörelsen, och direkt efter en sådan kampanj är det svårt att gå till socialdemokraterna och börja prata om samarbete, sa Fredrik Persson.

Annars möjligt

Smutskastningen har främst skett i form av flygblad.

Vem som kommer att bli kommunstyrelsens ordförande är ännu inte klart. Antingen kommer Staffan Werme att sitta kvar eller så tar sannolikt Kent Persson över ordförandeklubban.

Båda koalitionerna har uttryckt att inget samarbete med sverigedemokraterna, med 4469 röster och 4 mandat, är aktuellt. Ett samarbete med någon part kommer dock att krävas för en majoritet.

Mer läsning

Annons