Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bössorna skulle ha tagits i beslag"

Jägaren jagade gris – men sköt en häst. Nu får polisen stark kritik från dess tidigare presstalesman.
– Utredningen är under all kritik, bössorna skulle ha beslagtagits, säger Göran Gunnarsson.

Annons

I lördags kväll brann skottet av i Katrineberg. Jägaren som satt på pass för att jaga vildsvin avfyrade geväret när han såg ett djur 100 meter bort. Men i stället för en gris träffade han en häst som betade i en hage.

Polisens före detta presstalesman Göran Gunnarsson har själv jagat i området ett tiotal år. Men hans jaktlag är inte kvar längre eftersom markägaren Skogssällskapet mer än fördubblat arrendet.

– I juni och augusti skrev jag två debattartiklar i Svensk jakt där jag förutspådde att något liknande kunde hända eftersom Skogssällskapet hyr ut marken till de som betalar mest, och struntar i konsekvenserna, säger Göran Gunnarsson.

Han är även starkt kritisk till polisens utredning.

– Hade man skjutit en varg hade det varit ett riktigt påställ, nu verkar man knappt ha brytt sig. Jag tycker att bössorna skulle ha tagits i beslag och en undersökning skulle ha gjorts på hästen så man kan se var kulan gått in och var skytten suttit.

Inkompetent folkÄven Gunnar Fröberg, den tidigare jaktledaren som i juni lämnade marken som hans jaktlag arrenderat i 15 år, är kritisk mot Skogssällskapet och det nya jaktlaget.

– Marken är väldigt flack och man måste vara ytterst försiktig. Jag skulle aldrig sitta och skjuta där jägaren satt, säger han.

Men Skogssällskapet menar att prishöjningarna är bra eftersom mer folk jagar när jaktlagen måste ta in fler personer för att ha råd.

– Vi arrenderar ut till ett jaktlag, och talar alltid med en representant för jaktlaget. Om den personen har goda referenser och har erfarenhet av jakt kan man inte göra mycket mer. Mannen som sköt hästen är en oerfaren jägare. Inkompetent folk finns alltid, det är ingenting som vi kan gardera oss mot som markägare, säger Sverker Johansson, kommunikationschef på Skogssällskapet.

Är det ett problem att det nya jaktlaget inte känner till trakten?– Lokalkännedom spelar väldigt liten roll om man ska se skillnad på en gris och en häst.

Mer läsning

Annons