Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsområde avgördin försäkringspremie

Adressen bestämmer hur mycket du får betala för bilförsäkringen.  I Örebro kan premien bli dubbelt så hög om du bor på fel adress och väljer fel bolag jämfört med bästa val och ”rätt” adress.

Annons

Försäkringsbolagens recept för hur de beräknar premien för olika försäkringstagare är väl förborgade hemligheter. Men i grunden bygger det på riskbedömningar.

Några av de faktorer som styr är ålder, bilmodell, bostad, skadefria år och körsträcka. Men hos vissa bolag spelar det roll hur länge man haft körkort, om man samlat alla försäkringar i bolaget, om man är kvinna eller man.

En av flera faktorerNA har valt att titta på en av dessa faktorer, bostaden. Med hjälp av Insplanet, en förmedlare av konsument- och motorfordonsförsäkringar, har vi placerat en likartad försäkringstagare på fyra olika adresser i Almby, Brickeberg, Adolfsberg och Lundby.

Resultatet är överraskande. Mellan billigaste och dyraste försäkring skiljer det 130 procent. Om vår försäkringstagare bor i Brickeberg är premien som lägst 4015 kr/år medan den som bor i Lundby kan få betala ända upp till 9281 kr/år.

Stora variationerÖverlag är de tio jämförda bolagen överens om att Brickeberg har lägst risk och därmed lägst premie och Lundby högst. Men det finns stora variationer inom och mellan bolagen.

Solid har en nästan platt premie, lika oavsett adress. De räknar inte med högre risk i Lundby och blir därför billigast där. Även Folksam har små skillnader.

– Ert exempel är mitt i prick för oss, säger Magnus Axelsson på Solid. Med den bilen och den typen av kund bedömer vi riskprofilen låg, oavsett adress i Örebro. Med en Porsche i Stockholm skulle det naturligtvis bli annorlunda.

Svårt att pricka inTrygg Hansa vill inte kommentera NA:s siffror. Därför får vi ingen förklaring till att Trygg har den lägsta premien av alla, 4015 kronor i Brickeberg.

Lilla Gjensidige med 55 000 kunder har låg premie i Almby men en av de högsta i Lundby.

– Det svåra är att pricka in skaderisken. Vi har inte så stort statistiskt underlag och får ofta utvidga våra geografiska områden för att hamna rätt.

Gjensidige räknar risk på församlingsnivå, alla inom samma församling bedöms ha samma skaderisk. Lundby och Vivalla ligger i Mikaels församling.

Vissa bolag beräknar risk per postnummerområde, andra på hela kommuner eller just församlingar.

If går närmastFörsäkringsbolaget If går ner på ännu lägre nivå.

– Vi utgår från Lantmäteriets gis-system, säger If:s motorspecialist Dan Falconer. Det är rutor på 250 meter i fyrkant. Vi bedömer risk inom varje sådan kvadrat.

If har en miljon försäkringstagare och ett så stort skadeunderlag att man kan gå ner på sådan detaljnivå.

– Men vi vill inte att skillnaderna mellan avgränsande rutor ska bli för stor. Vi kan till exempel jämna ut premien för att det inte ska skilja mellan två portuppgångar på samma gata.

Mer läsning

Annons