Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter räckte inte för att sona brott

Det var inte det värsta men inte heller det smartaste brottet de tre grabbarna begick för några år sedan, fast det fick tuffare konsekvenser än de tänkt sig efter att de hade betalt sina dagsböter.

Annons

Diskutera! När har man sonat sitt brott? Kommentera här intill!

Vi kan kalla dem för Johan, Samuel och Edvin men givetvis heter de något annat. På våren tog de studenten med hyfsade betyg, tog sedan en paus på ett år från pluggandet och lyckades skaffa sig jobb. Och det var under den tiden de kom på den inte helt briljanta idén: Vi har aldrig rökt hasch, vi provar.

Sagt och gjort. De gick upp till kvarteren runt Krämaren i Örebro och köpte en bit. Problemet för grabbarna var bara att polisen hade totalkoll på vad som föregick där så efter typ en halvtimme eller så, så åkte de fast.

Gråt och tandagnisslan plus 30 dagsböter blev följden. Det sved i deras plånböcker, det var inte kul att bli av med en månadslön för den som haft ett jobb ett par månader. Men, de fick en minnesbeta som de förtjänade eftersom det är olagligt att köpa hasch.

Här kunde historien egentligen sluta. Men det gör den inte. Livet gick vidare för killarna, de började plugga på olika universitet runt om i landet och så småningom blev det dags att söka sommarjobb. Och nu blev det värre för två av dem.

De fick nobben på två olika företag därför att de företagen hade kollat grabbarna i belastningsregistret. Den tredje grabben lyckades dock få jobb på ett stort exportföretag, där brydde man sig inte om att syna hans bakgrund.

Men att gå och hänga utan att ha något att göra en hel sommar och leva på sina föräldrar var både skämmigt inför kompisarna och trist för dem själva. De menade att de redan hade avtjänat sina straff efter att de betalt dagsböterna. De tyckte livet var orättvist. Och det kan man kanske förstå.

Att företag kollar belastningsregistret innan de anställer folk, även sommarjobbare, har blivit allt vanligare de senast åren. Enligt Dagens Nyheter begärdes det ut 222 940 utdrag ur registret 2013. Jämfört med 2003, då det gjordes 40 686 utdrag, det en femdubbling.

Frågan om vilka krav en arbetsgivare kan ställa på arbetssökande när det gäller att visa olika registerutdrag är endast delvis reglerat i lagen.

En statlig utredning har dock föreslagit ett förbud mot, att utan stöd i lagen, ställa krav på utdrag från belastningsregistret i samband med anställning. Men det har inte lett till någon ny lagstiftning. Den arbetssökande kan naturligtvis vägra att lämna in ett intyg men får då sannolikt inte jobbet. Men då hamnar ju den jobbsökande på ruta ett igen.

Vad är vitsen med det?

– I december stryks vi i alla fall från belastningsregistret efter fem år, säger en av grabbarna. Då hoppas jag att dumheten vi gjorde kan glömmas. Av alla!

Belastningsregistret

Belastningsregistret, i dagligt tal även brottsregistret eller polisregistret, är ett svenskt register som Rikspolisstyrelsen för enligt lag och som bland annat innehåller information om den som dömts för ett brott eller fått ett strafföreläggande.

För arbete inom förskola och skola krävs sedan 2001 enligt skollagen att den som söker begär ut ett utdrag ur belastningsregistret före en anställning.

Sedan 2003 har det även blivit allt vanligare att andra arbetsgivare kräver att den arbetssökande själv begär ett utdrag ur registret och visar upp den innan den får en anställning.

Har man dömts till penningböter, exempelvis fortkörningsböter, eller till dagsböter tas uppgifterna bort efter fem år. För grövre brott finns uppgifterna kvar i tio år.

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons