Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenbetyg för Västerstaden

Hyresgästföreningen i Göteborg höjer ett varningens finger för AB Västerstaden, som ska köpa drygt 500 lägenheter av Öbo för en kvarts miljard. Bolaget fick bottenbetyg av sina hyresgäster för några år sedan.

Annons
Ulf Rohlén, vd på Öbo, har förtroende för Västerstaden som ska köpa drygt 500 lägenheter av Öbo.

När Öbos vd, Ulf Rohlén, presenterade storaffären på tisdagen sa han att man bara fått positiva referenser om Västerstaden, till och med av Hyresgästföreningen i Göteborg.

Men faktum är att Västerstaden fått bottenbetyg i två kvalitetsundersökningar som gjordes 2004 och 2006 med hjälp av SCB. Västerstaden var det privata bolag som placerade sig allra sist i rankingen.

– Det finns en ambition och positiv vilja från företagsledningen, men den motsvaras inte alltid av en förmåga att leverera, säger Arnold Wittgren, näringspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen i Göteborg.

– Jag skulle starkt rekommendera att Örebro kommun garderar sig genom att teckna ett separat avtal med Västerstaden, där en lägsta nivå på vardagsförvaltning och underhåll läggs fast. Ett sådant avtal bör följas upp med kontrollstationer varje halvår, eventuellt kopplat till vitesföreläggande, menar Wittgren.

Underkänt

Ulf Rohlén hävdar att Hyresgästföreningen i Göteborg numera underkänt sin egen kvalitetsundersökning.

– När vi såg den här kundundersökningen tog vi kontakt med Hyresgästföreningen i Göteborg för att få klarhet i vad den stod för. En person i hög befattning - jag inte vill gå ut med hans namn innan jag har kontaktat honom - har sagt till vår projektledare att de själva underkänt den undersökningen.

– Det var dåligt formulerade frågor som särskilt missgynnade Västerstaden eftersom det är ett bolag stor andel förvaltning av externa fastigheter.

– Övriga referenser, från allmännyttiga Familjebostäder och Poseidon, har också varit mycket positiva.

Att skriva fast Västerstaden i ett särskilt förvaltningsavtal har vaken varit möjligt eller nödvändigt, menar Ulf Rohlén.

Arnold Wittgren tillbakavisar med emfas påståendet att Hyresgästföreningen skulle ha underkänt sin egen underökning.

Men Martin Haag, vice vd för Västerstaden, avfärdar också Hyresgästföreningens undersökning.

– Den var felaktig redan när den presenterades samtidigt som vi är mycket bättre i dag.

Rabattsysten

Västerstaden har, i likhet med de två andra köparna, lovat att dagens rabattsystem för lojala hyresgäster och uppskjutet underhåll, ska behållas tills vidare.

– Men på sikt kommer det att fasas ut efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, säger Martin Haag.

Gillar Öbo. Enligt hyresgästföreningen så vill de allra flesta hyresgästerna i Vivalla ha kvar Öbo som ägare till deras lägenheter.Arkivbild: Håkan Risberg

Mer läsning

Annons