Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra blåst i Örebro

Örebro kommun är ett blåshål.Det slår en undersökning fast och konstaterar samtidigt att det ger Örebro bäst förutsättningar i länet för att satsa på vindkraft.

Annons
Bästa vindkraften. Den finns i Örebro kommun, vid en jämförelse i länet, där man tittat på förutsättningarna för vindkraftsutbyggnad. Arkivbild: Charlotta Nilsson

Forskare vid Uppsala universitet har på uppdrag av Energimyndigheten undersökt var i landet det finns goda förutsättningar för att bygga ut vindkraften.

Örebro län som helhet hamnar på näst sista plats i landet vid en jämförelse, men just Örebro kommun har ganska goda förutsättningar. För att det ska vara lönsamt att anlägga vindkraftverk krävs en medelvind på minst sju meter per sekund på 72 meters höjd.

De förutsättningarna finns bara på en bråkdel, 0,6 procent av länets totala landyta. Mer än hälften av den ytan återfinns dock i Örebro kommun. Lekeberg är länets nästa bästa kommun för vindkraftsutbyggnad. Men har bara hälften av den lämpliga areal som Örebro besitter.

I Hällefors, Askersund, Lindesberg och Nora finns i fallande skala små områden med godtagbara förhållanden för vindkraft. Degerfors, Hallsberg, Karlskoga, Kumla, Laxå och Ljusnarsberg tillhör de kommuner i Sverige som saknar landarealer med förutsättningar för lönsam vindkraftsutbyggnad, enligt den kartering som nu redovisas.

Mer läsning

Annons