Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra videosvar gav henne jobb

Med ett stort leende svarade Beatrice Eriksson på videofrågan om hennes recept på den bästa kassalinjen. Nu har hon ett jobb i kassan på Ica Maxi vid universitetet i Örebro när det öppnar i mars.

Annons
Beatrice Eriksson.

Ett nytt Ica Maxi håller på att växa fram väster om Tybblerondellen i Örebro. Fastigheten står klar, men inuti pågår för full byggarbetet med att få allt klart till öppningen den elfte mars. På andra våningen i ett kalt rum med endast bord och stolar och en bygglampa som enda belysning sitter Pernilla Eskils och genomför anställningsintervjuer. Hon är rekryteringsansvarig för Ica Maxi och nu har hon i en vecka träffat närmare ett 30-tal örebroare som sökt något av jobben i kassan.

– Vi räknar med att totalt behöva anställa mellan 80-100 och bara i kassalinjen mellan 45-50, berättar Pernilla.

I och med etableringen av ett nytt Ica Maxi i Örebro bestämde sig Pernilla för att prova ett nytt sätt att rekrytera personal. Hon tog hjälp av det Örebrobaserade företaget Yobbers videorekryteringsverktyg. Företaget är nytt och drog på allvar igång i september förra året.

– Idéen har funnits i många år hos oss, men nu fanns kapital och alla tekniska förutsättningar. Själva metoden är ett relativt nytt fenomen i Sverige, berättar Peter Röseberg, vd i företaget.

De är än så länge tre i företaget, två i Stockholm och Peter Röseberg i Örebro. Peter och grundaren Wanja Otterud har båda arbetat med rekryteringar och har upplevt hur svårt det är att få grepp om personen som söker genom bara ett cv och ett personligt brev.

– Genom det är webbaserade verktyget kan den sökande enkelt lägga in sin bild, personuppgifter, cv, personligt brev och svara på frågor från arbetsgivaren genom en videoinspelning direkt i ansökan, berättar Peter.

Yobber riktar in sig på arbetsgivarna och ger dem både en annonsplats och ett rekryteringsverktyg. Frågorna till videosvaren bestämmer arbetsgivaren.

– Det här har underlättat mitt arbete. Jag får visserligen färre ansökningar, men ändå så många som 500 och dessa är motiverade. Jag får snabbt en bild av hur den sökande är genom videon och jag har orkat se igenom nästan alla, säger Pernilla.

Pernilla har fokuserat på att leta efter driftiga människor med glitter i ögonen och stora leende. Därför föll hon också direkt för 21-åriga Beatrice Eriksson som svarade på frågan ”Ditt recept på den bästa kassalinjen?” med ett leende.

– Jag har aldrig sökt jobb den här vägen tidigare. Men det här passade mig perfekt, säger Beatrice själv.

Hon flyttade för ett och ett halvt år sedan från Jämtland för att jobba i Örebro. Hon fick jobb som bagare bara efter någon vecka, men nu lämnar hon det jobbet för att sitta i kassan.

– Jag är för social och behöver träffa folk, säger hon och ler stort.

Fråga: Vad har du för erfarenhet av att söka jobb? Svara genom att kommentera artikeln!

Mer läsning

Annons