Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branschen varnar: Brist på ordningsvakter

Det håller på att bli ett problem att få tag i ordningsvakter, framför allt på sommaren till krogar och vid tillfälliga toppar som olika idrottsevenemang. Skälet till det är, enligt organisationen Säkerhetsbranschen, att nya regler gjort att antalet ordningsvakter har minskat rejält i landet under det senaste året.

Annons

– Vi bedömer att antalet ordningsvakter har minskat med 700 personer i landet till följd av de nya reglerna och ökade kostnaderna, säger Mikael Johansson, kommunikationschef vid organisationen Säkerhetsbranschen.

De nya reglerna som började gälla fullt ut från årsskiftet innebär att alla ordningsvakter i Sverige måste ha en specialdesignad uniform som kostar upp till 6 000 kronor.

Med utbildning, skyddsväst och annat kan en ordningsvakt behöva spendera mellan 20 000 och 30 000 kronor för att kunna jobba, enligt Säkerhetsbranschen.

– Samtidigt har arbetsklimatet blivit hårdare med ökad risk för att drabbas av hot och våld. Det har lett till att allt färre personer vill bli ordningsvakter. Risken finns att arrangörer och restauranger måste ställa in evenemang då de inte får tag på ordningsvakter, fortsätter Mikael Johansson.

– En annan risk är att vi kommer se en ökning av antalet entrévärdar som inte är kontrollerade och som saknar utbildning vilket kommer att ge en sämre säkerhet och lägre trygghet.

Det är främst i gruppen deltidsarbetande ordningsvakter som det skett en kraftig minskning vilket innebär att bevakningsföretag som hyr ut ordningsvakter har stora problem med att klara bemanningen under sommarens evenemang.

Oskar Klemo på Örebro läns bevakningstjänst håller delvis med om att det blivit lite svårare med att få tag i ordningsvakter men att det ännu inte är något större problem i Örebro län. Men han menar också att de nya reglerna inte bara är av ondo.

– Visst, för den som ska satsa på att bli egen företagare som ordningsvakt har kostnaderna ökat. Det har det också gjort för oss företagare som har kollektivavtal för våra anställda då vi betalar de nya uniformerna och den skyddsutrustning som behövs.

– Men vår bransch har dåligt rykte så det behövs också en viss sanering. De nya reglerna är inte bara dåliga trots att det gör det dyrare.

– Jag har själv drivit kravet under flera år att ordningsvakter ska ha en gemensam uniform. En ordningsvakt har stora befogenheter och det ska vara uppenbart för alla att det handlar om just en ordningsvakt när man ser eller möter en.

– Förr i tiden kunde den som ville bli ordningsvakt kliva in på en polisstation, betala några hundralappar och kvittera ut en batong.

– Så är det inte längre, tack och lov.

Läs mer i morgondagens NA, papperstidningen, som också går att köpa som E-tidning här nedan.

Mer läsning

Annons