Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande dialognär skolor lades ned

Nedläggningen av grundskolor de senaste åren har fått den effekt man eftersträvade, men medborgardialogen fungerade inte.
– Det handlade om information. Jag kan tycka att det var fel begrepp att använda medborgardialog, säger Lennart Bondeson (KD).

Annons

Har nedläggningarna av grundskolor i Örebro fått de effekter som man ville ha? Det var frågan som politikerna ville ha svar på när rapporten om lokalutveckling inom barn och utbildning 2007-2010 togs fram.

– Vi hade ett tufft uppdrag att ta över från den förra majoriteten. Det fanns 1 200 tomma platser på grundskolorna på Väster. Vi är ganska kritiska mot att den förra majoriteten inte lyckades med att ta nödvändiga beslut 2003-2006, säger Lennart Bondeson.

Han konstaterar att

det har tagits bort totalt 1 575 tomma platser inom grundskolan i Örebro kommun de senaste åren. Det gör att man i stort sett har kunnat anpassat lokalerna efter elevantalet.

– Vi har fått en kostnadsminskning på 25 miljoner kronor, jämfört med om vi inte hade tagit de besluten. Det motsvarar ungefär 60 tjänster, säger han.

Man hade en hög ambition om en medborgardialog i samband med nedläggningarna, men det blev inte riktigt som man hade tänkt sig.

– Det ska man komma ihåg att det var så akut, vi hade 1 200 tomma platser och antalet elever minskade. Det var mer att informera om att så här är läget och om varför vi gör som vi gör, säger Lennart Bondeson.

Han håller med om att det inte är bra om politikerna är otydliga med begreppet medborgardialog.

– Om vi hade kallat det för information hade det möjligtvis gått att förklara bättre, säger han.

Lennart Bondeson påpekar dock att elevråden fick komma till tals 2007 och att deras åsikter räknades in i beslutet. Fast när de senare kom till Rudbecksskolan fanns inte det synsättet med längre.

– Den dialogen kunde varit mycket bättre. Den är jag inte nöjd med. Vi får ta på oss ett ansvar för att vi inte tillsammans med gymnasienämnden har lyckats, säger Lennart Bondeson.

Socialdemokraten Lena Baastad säger att hon gärna låter Lennart Bondeson utropa sig till bäst i klassen när det gäller att lägga ned skolor.

– Men om vi tittar på siffrorna var det så att under den förra mandatperioden gick vi ur fler skollokaler än vad de har gjort den här mandatperioden. Vi öppnade fler förskoleavdelningar och dessutom renoverade vi ett stort antal grundskolor. Den nuvarande majoriteten har konsekvent låtit bli att renovera en enda grundskola, säger hon.

Fakta

2007 avvecklades Vasaskolan, Karlslundsskolan och Öknaskolan. En minskning med 1025 platser.

2009 avvecklades Varbergaskolan, Ängen F-3, en paviljong på Odenskolan och Mikaelskolan lämnade ett hus. En minskning med cirka 450 platser.

Beslut om att lägga ned Rudbecksskolan senast hösten 2012 tas troligen den 5 maj i år.

23 förskoleavdelningar har skapats i grundskolelokaler. Anpassningen kostade 25 miljoner och en nyinvestering hade kostat 92 miljoner.

Lokalkostnaderna har minskat med 25 miljoner. Försäljningen av Vasaskolan gav 40 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons