Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande stöd för barn som har upplevt våld

Barn som upplevt våld mot sin mamma behöver bättre anpassat stöd. Det visar en nationell utvärdering, gjord av forskare vid universiteten i Göteborg, Karlstad, Uppsala och Örebro.

Annons

En kedja av insatser behövs så att barnen kan bearbeta sina upplevelser på rätt sätt, menar forskarna.

– Dessutom behövs mer strukturerade bedömningar för att identifiera barn som riskerar att utsättas för mer våld, säger Åsa Källström Cater, forskare i socialt arbete vid Örebro universitet.

Ofta saknas riskbedömningar av mammans och barnets situation.

– Detta trots att barnet har regelbundet ungänge med den man, oftast barnets pappa, som utsatt mamman och i bland även barnet för våld.

Rapporten pekar på att kunskap och modeller för strukturerade riskbedömningar behöver förbättras, speciellt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Flera av de mammor som deltagit i undersökningen tyckte att arbetssättet på verksamheterna gjorde det svårt för dem att berätta hur de faktiskt har det.

– Ett vanligt arbetssätt är att man träffar hela familjen. Då är det inte så lätt att prata om våld i familjen, om förövaren finns i samma rum. Och det betyder att våldet kan fortsätta i familjerna utan att myndigheterna vet om det, säger Åsa Källström Cater.

Det är en tvärvetenskaplig forskargrupp från de fyra universiteten som på uppdrag av Socialstyrelsen utvärderat olika stödinsatser.

Utvärderingen visar att även små ideellt drivna verksamheter för att stödja utsatta barn är ett värdefullt komplement till samhällets insatser.

– Men, poängterar Åsa Källström Cater, detta ska ses som ett komplement. I en del kommuner finns bra fungerande insatskedjor, medan man i andra inte har tillräckliga kunskaper om våld och våldsprocesser.

Åsa Källström Cater säger att mycket positivt hänt i samhället för utsatta barn.

– Socialtjänstlagen har förstärkt kommunernas ansvar för de här barnen, fler barn får hjälp. Men det krävs en politisk ambition för att sätta en lägsta-nivå för hela landet, hur det här stödet ska se ut. Vi hoppas att vår rapport kan medverka till det.

Mer läsning

Annons