Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristen på studentbostäder bortbyggd

Bostadsbristen för studenter i Örebro är bortbyggd. – Någon lyssnade och de började bygga, säger studenten Marcus Alvstrand.

Annons
”Örebro är en perfekt stad för oss smålänningar, inte för stort och inte för litet”, säger David Jonsson som bor precis bredvid universitetet tillsammans med sambon Lovisa Törnlöf. Bild uppe till höger: Lärarstudenterna Lovisa Törnlöf, Fredrik Zendi och Jonathan Axell i Långhuset. Bild nederst till höger: Marcus Alvstrand har länge varit engagerad i bostadsfrågan och ser en klar förbättring. ”Men nytt blir dyrt, studenterna vill bo i lägenhet, men betala för korridor”, säger Marcus.

– Jag fick erbjudande om boende direkt när jag flyttade hit i augusti, men glömde att tacka ja. Så jag fick bo som inneboende först, säger lärarstudenten Fredrik Zendi från Stockholm. Nu bor han i korridor på Tybblegatan och trivs jättebra.

– Det är rent och de jag bor med är trevliga och skötsamma och det är bra sammanhållning, säger Fredrik.

Studiekamraten Lovisa Törnlöf har flyttat till Örebro från Västervik. Efter en tid i andrahandsboende på Väster bor hon nu i ”den nybyggda muttern”, som hon kallar den, tillsammans med pojkvännen David Jonsson.

– Vi blev rekommenderade av vänner att plugga i Örebro och vi trivs jättebra! Det händer grejer och är lagom stort, säger Lovisa.

Lovisa och David bor i en tvåa på 37 kvadrat som de betalar ungefär 5 300 kronor i månaden för.

– Vi är två, så det fungerar, men det hade nog varit svårt att betala själv. Det är ju halva CSN, säger Lovisa.

Hennes tips för att få ett förstahandskontrakt i Örebro är att tjata.

– Jag ville verkligen ha lägenheten på grund av läget precis bredvid universitetet så jag ringde till Husherren och var på, säger Lovisa som är nöjd med att bo i en tvåa där man har förmånen att kunna stänga in till sovrummet.

Jonathan Axell är den tredje parten i pluggänget och också den ende av dem som inte bor i studentbostad. Alla tre är överens om att de flesta studenter verkar kunna hitta boende snabbt.

– Ja, det verkar inte så svårt, det är många lägenheter i omlopp. Men de som får de finaste lägenheterna är de som ligger på ordentligt, säger Jonathan.

Lovisa och David visar runt i sin nybyggda lägenhet där den största utmaningen är förvaring. Paret har löst det hela med slagbord och bäddsoffa samt snygga glasburkar med flingor i fönstret.

– Compact living kallar mamma det, säger Lovisa.

I helgen väntar paret besök av inte mindre än åtta vänner. Lovisas födelsedag ska firas i efterskott och hon har en plan.

– Två av tjejerna är sugna på att börja plugga så jag försöker peppa dem att välja Örebro.

Den Ullaredsfödda statskunskapsstudenten Marcus Alvstrand har varit engagerad i studentbostadsfrågan länge. Bland annat som projektledare för akutboendet.

– Jag har sett det mesta. Elever som bott i skrubbar på 10 kvadratmeter och sovit på luftmadrass.

Plötsligt hände det något.

– Det är jättebra att de bygger och stor skillnad från när jag flyttade hit 2013. Då bodde jättemånga i akutboenden, nu kan det i stället vara svårt att bli av med en lägenhet, säger Marcus.

Mer läsning

Annons