Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder åtalas för grova ekobrott i assistanshärva

De två bröderna drev flera assistansbolag i Örebro. Samtidigt undanhöll de flera miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och struntade i att bokföra över 30 miljoner kronor, enligt åklagare Catharina Linné.– I vissa av bolagen har det bara handlat om att tjäna pengar, säger hon.

Annons

NA berättade i oktober förra året om två bröder, 27 och 29 år gamla, som misstänktes för bland annat grovt bokförings- och skattebrott i tre olika assistansbolag . Enligt åklagare Catharina Linné har männen inte bokfört verksamheten över huvud taget.

Nu åtalas männen vid Örebro tingsrätt. De misstänks båda för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll inom de olika bolagen. De åtalas på sju olika punkter men med olika mycket delaktighet i respektive bolag.

– I vissa av de här bolagen har det bara handlat om att tjäna pengar tror jag. Vi har inte utrett själva verksamheten i företagen eftersom målet är så gammalt. Men vi kan konstatera att det inte finns någon bokföring och de har varit dåliga på att deklarera arbetsgivaravgifter, säger åklagare Catharina Linné.

På grund av att bolagen inte skickade in några årsredovisningar begärdes de i tvångslikvidation av Bolagsverket. Samtidigt inledde Skatteverket en granskning mot brödernas bolag.

– Bokföringen är egentligen det viktigaste. Om man inte bokför över huvud taget så har man ingen möjlighet att se vad som har hänt.

Under de tre verksamma åren har drygt 34,2 miljoner kronor satts in och plockats ut ur de tre bolagen tillsammans enligt åtalet. Pengar som inte har bokförts.

– Det är ju vad jag påstår, sen är det inte säkert att det kommer att bedömas på det sättet, säger Catharina Linné.

– Men inget av det har dokumenterats. Vart pengarna har tagit vägen har vi inte rett ut. Vi vet att de borde ha deklarerat arbetsgivaravgifter, men det har de inte gjort. Därför finns det också ett skattebrott.

De obetalda arbetsgivaravgifterna uppgår till nästan 1,8 miljoner kronor i de tre bolagen.

Samtliga tre bolag gick i konkurs under 2012. Totalt har de skulder på drygt 3,4 miljoner kronor till Kronofogden. Åklagaren vill också att männen meddelas näringsförbud på grund av brottsmisstanken.

Båda nekar till brott.

- De har nog inte förstått vad de har gjort, säger Catharina Linné.

Mer läsning

Annons