Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Buddha skrämmer utter

Har du saknat Buddha-statyn vid Örebro slott? Nu är den på plats igen.

Annons
Buddha. I torsdags kväll förra veckan ställdes Buddhafiguren på plats vid slottet, lagom till kungfamiljens besök i Örebro.

Statyn råkade trilla ned i vattnet i våras då den stod i brovalvet mot vattenfallet mellan Slottet och Stora hotellet. Buddha har nu fått en ny placering – i valvet under bron som leder till borggården.

Varför man gör på dette viset?– Vi fick ett trevligt brev från en örebroare som påpekade att uttern kunde skrämmas av Buddhafiguren. Där statyn stod tidigare fanns bara ett hål, men nu finns två valv så uttern kan passera, säger Jesper Blåder, på Örebro konsthall.

Jesper trodde först inte att uttrarna kunde skrämmas av, som han säger, ”en gubbe i bron”.

– Tydligen är det så att, sitter det en gubbe i brospannet tar uttern en annan väg, säger han efter att även ha konsulterat Naturhistoriska riksmuseet.

Men Björn Wiksell, naturvårdare och ornitolog, och den som kontaktat Konsthallen hade hellre velat att Buddha skulle sitta i ett av Kanslibrons sex valv. Han oroar sig för om slottsbrons valv snöar igen i vinter, och att uttern då tvingas upp på land där den inte lever säkert. För inte så länge sedan blev en utter trafikdödad.

– Jag hade hellre sett den andra bron där varje valv har fundament, säger Björn.

Han har länge hållit koll på nattsuddarna kring Slottet, uttrarna, alltså.

– De kommer på efternatten och det finns honor, upp och ned i systemet. I våras såg jag spår av en riktigt stor hane, förmodligen var det patriarken, förklarar han.

– En annan fråga är ju om en Buddhafigur verkligen ska sitta i vatten, säger Björn Wiksell.

Mer läsning

Annons