Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bullmannen" på Scoutlägret

En örebroare har gjort sig vida känd på World Scout Jamboree i Kristianstad, där 39 000 scouter från 150 länder samlats. I folkmun kallas han för ”bullmannen” och man hittar honom där doften av kanelbullar ligger tät i luften.

Annons
Doften av kanelbullar lockar, trots värmen ute och trots att kön ligger oskyddat från solen, till sig fler och fler scouter under dagen.

På ett tält i mitten av lägret hänger en dalahäst av papp, ”Swedish café” står det skrivet på tältet. Inne jobbar medlemmarna i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF) från Örebro tillsammans med att baka, tina och sälja kanelbullar i ett rasande tempo.

– Det har blivit en knallsuccé här på lägret. I tisdags passerade vi budgeten vi hade satt upp innan vi kom hit, berättar Carl-Eric Carlsson från NSF som är initiativtagaren till projektet.

Bullarna slukar tidKaféet säljer över 2000 kanelbullar om dagen och allt som allt drar de in ungefär 40 000 kronor på försäljningen varje dag. Allt överskott de får in på bullförsäljningen går till Jamboreen och medlemmarna i NSF jobbar ideellt i kafétältet.

– Vi trodde kanske att vi skulle få lite tid över för varandra här på lägret men vi har jobbat i ett, säger Carl-Eric Carlsson men tillägger att det bara är roligt.

Tanken bakom caféet är att låta andra kulturer ta del av den svenska kanelbullen.

Kö hela tiden– En kanelbulle och en pepparkaka kostar tio kronor. Ungdomarna är här från det att vi öppnar på morgonen tills vi stänger om kvällarna och det är inte många av dem som pratar svenska, säger Carl-Eric Carlsson.

Ryktet om bullarna har även nått Örebroscouterna.

– De andra kaféerna är lite sura för kanelbullarna konkurrerar ut dem, säger Fabian Zubicku men tillägger att mammas kanelbullar förstås är godast.

Bullmannen. Carl-Eric ”Kula” Carlsson från Örebro är en av eldsjälarna som har bakat kanelbullar sen midsommar för att sälja till scouterna som deltar i World Scout Jamboreen i Kristianstad.
Och här är de. Ryktet om de goda bullarna har spritt sig som en löpeld genom lägret och får scouterna lite tid över är det många som passar på att fika lite på Swedish Cafét som drivs av NSF i Örebro.

Mer läsning

Annons