Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussåkare får nytt skydd mot busväder

_Vi ställer dit en traditionell busskur av glas. Men "parasollet" blir kvar, säger Bo Fredriksson, kollektivansvarig i kommunen.

Annons
December 2010. Det trendiga väderskyddet vid Järntorget skyddade dåligt mot snö och blåst. ARKIVBILD: SOFIE ISAKSSON

Det var förra hösten som Örebro kommun bestämde sig för att ställa upp ett designat väderskydd vid busshållplatsen med självaste slottet som bakgrund. Skyddet har vissa likheter med ett parasoll.

Snyggt, tyckte vissa.

Iskallt, blött och dragigt, tyckte andra. Det parasoll-liknande skyddet skyddar bara mot den nederbörd som faller rakt uppifrån.

Inte en vägg finns på väderskyddet. Ovädret anfaller från alla tänkbara väderstreck, och vintertid är det långkalsonger som gäller om man ska kura under paraplyets hatt i väntan på bussen.

– Jag var emot det här väderskyddet redan från början, hävdar Bo Fredriksson.

– Men då fick jag höra: ”Lugna ned dig, vi ska ta fram ett bättre”. Så för någon vecka sedan kom en arkitektskiss på ett vindskydd. Men jag tyckte inte det kändes bra, så nu ställer vi dit ett vanligt väderskydd.

@NA Fråga:Är det en tillfällig lösning?

– Jag tror att vi måste ha det här kvar. Vi har fått så mycket klagomål från folk.

Väderskydd nummer två, om uttrycket tillåts, kommer att placeras mellan Storbron och det estetiskt mer tilltalande väderskyddet.

– Det blir ett väderskydd av samma typ som står mitt emot vid Teaterplan.

Slotts-kuren blir dock utan kommersiella budskap (reklamaffischer), meddelas det.

@NA Fråga:Men två väderskydd bredvid varandra, ser inte det lite märkligt ut?

– Jo, men paraply-kuren upplever man inte som ett väderskydd, men det går att stå och vänta där ändå.

Frågan om Järntorgets busskur har engagerat NA:s läsare så till den milda grad. Det har varit insändare i tidningen, och den dragiga kuren har gett upphov till flera artiklar.

Från stadens arkitektavdelnings sida ville man lyfta fram de estetiska värdena i samband med omdaningen av Järntorget och Storgatan. Ett vägglöst väderskydd skulle som det hette ”lämna vyn öppen mot slottsvattnet, flörta lite med Svampen som kunde anas i fonden av Storgatan, och det antyder kanske en smula av Paris metronedgångar i jugendstil”. Men folk i allmänhet huttrade i väntan på bussen.

@NA Fråga:När kommer nya kuren?

– Om en vecka, tio dagar, säger Bo Fredriksson.

Lars-Göran Månzon

019-15 53 08

[email protected]

Mer läsning

Annons