Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussarna får namn i april

Tre år har det tagit men nu ska man snart komma till skott. Om allt går enligt planerna kommer de 22 första stadsbussarna att få sina namn i april.

Annons
På gång. Örebros stadsbussar ska snart få sina namn. I april börjar arbetet med att sätta upp de 22 första namnen. Kanske kommer just den här bussen att heta Elsa Perselli.

Bussnamnen har varit en segdragen historia. Det var redan 2008 som S-politikern Peter Dahlgren kom med idén om att stadsbussarna i Örebro borde få namn efter kända örebroare. Kommunfullmäktige nappade på idén och under våren 2009 kunde folk få lämna förslag på kommunens hemsida på vilka namn de ville se på bussarna. Fler än 1000 förslag kom in. Kommunfullmäktiges presidium med Lars O Molin (KD) i spetsen fick uppdraget att vaska fram de första namnen. I april 2010 presenterade man en lista på 22 personer, alla avlidna sedan flera år tillbaka. På na.se rasade kommentarerna in. ”Örebro måste vara Sveriges tråkigaste stad, vilka är de här personerna?” undrade till exempel signaturen RR.

– Det är lättare att ta personer som inte är nu levande, försvarade sig Lars O Molin och lämnade sedan över arbetet med att leta fram de resterande 39 namnen till någon annan.

Presidiet ville inte längre ha jobbet och vem ska ta vid är än så länge oklart.

Nu har det gått ett år sedan namnen togs fram.

– Det här har tagit lite tid, det kan man lugnt säga, suckar Jan Persson, enhetschef på kollektivtrafikenheten, och förklarar att det som tagit längst tid har varit att få fram bakgrundsinformationen om de här 22 personerna.

Förutom namnen kommer det nämligen också att sitta en informationstavla i varje buss som berättar vem personen är.

Vad händer nu?– Under april ska de 22 namn som är beslutade komma upp på bussarna, fortsätter Jan Persson. Vi vet inte riktigt när och det är inte heller klart vem som ska göra det men arbetet ska komma i gång i slutet av månaden.

Allt som allt finns det 61 bussar och de resterande namnen ska man ta senare. Vad händer med det arbetet?– Beslutet ska tas av fullmäktiges utskott men valsituationen har ställt till det lite. Det tas nog inga nya beslut i den här frågan förrän efter sommaren.

Peter Dahlgren som är upphovsmannen bakom hela den här segdragna processen säger så här:

– Det jag är mest ledsen över är att medborgarna hade bra idéer och synpunkter och sen händer inget på så lång tid, de får ingen feedback eller återkoppling. Man hade chans att göra något tidigt av det här och göra bussarna mindre anonyma.

Vad tycker du om namnen man valt?– Min poäng är att det inte bara ska vara döingar, jag tycker man kan uppmärksamma de levande också. Jag tycker det vore jätteroligt om vi fick bussar med namn som Gerd Engman och Peter Flack.

Här är alla namnen

Axel Borg, konstnär, Erik Rosenberg, ornitolog, Harald Aronsson, politiker, Harald Forss, författare och poet, Henry Allard, talman, Hjalmar Bergman, författare, Adolf Lindgren, direktör och politiker, Orvar Bergmark, idrottsman, Ronnie Peterson, racerförare, Samuel Lindskog, fotograf, Torsten Ehrenmark, journalist och författare, Cajsa Warg, kokboksförfattare, Elsa Perselli, politiker, Emelie Risberg, rektor, Greta Adrian, gymnastiklärare och tonsättare, Greta Hause, gymnastiklärare, Hanna Lindberg, politiker och företagare, Katarina Taikon, författare, Margit Palmaer, författare, Maria Kjellmark, pionjär inom förskolan, Ulla Billqvist, sångerska, Valborg Aulin, tonsättare.

Mer läsning

Annons