Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byter glasfästen på Conventum - för miljoner

(UPPDATERAD 16:07) Gummidistanserna som håller fast glasrutorna på Conventum rör på sig. Det gör att glasen kan spricka.Nu byter Örebroporten och NCC ut dem – till en kostnad av flera miljoner.

Annons

Arbetet inleddes för ett par veckor sedan och beräknas pågå till midsommar. Lars-Erik Gustavsson, teknisk chef på Örebroporten, berättar om bakgrunden:

– Vi har upptäckt att vissa av gummidistanserna som sitter på de metallclips som håller rutorna har rört på sig. Då kommer glasen i direkt kontakt med metall, vilket kan leda till sprickbildning. Så nu byter vi ut clipsen till sådana som håller gummit på ett bättre sätt.

Samtidigt passar man på att utföra arbete bakom glasen.

– Glasrutorna är ju egentligen bara kosmetika. Bakom finns en riktig fasad, och i den har vi hittat vissa otätheter som vi nu åtgärdar, säger Lars-Erik Gustavsson.

Hur ser ni i efterhand på att man valde glasrutor utanpå fasaden?

– Jag var inte anställd på Örebroporten då Conventum byggdes, men rent generellt kan man säga att det mesta är enkelt i efterhand. Det är svårt att säga om man skulle ha valt en annan lösning.

Örebroportens kostnad för utbytet av clipsen är fyra miljoner kronor. Resterande kostnad står NCC för.

– Vi har en affärsöverenskommelse med NCC, så jag vill inte prata om någon summa. Men den är ganska mycket större, säger Lars-Erik Gustavsson.

Mer läsning

Annons