Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carema klart för köp av Vivalla vårdbolag

Carema Sjukvård har blivit godkänt att ta över Vivalla vårdcentral. Nu drivs vårdcentralen av Vivalla Vårdbolag.Om Carema köper bolaget kan det innebära en mångmiljonaffär för de nuvarande ägarna.

Annons

Carema planerar att köpet och övertagandet ska vara färdigt redan till sommaren.

– Vi väntar på klartecken från våra ägare och vi vill att alla medarbetare ska följa med in i Carema, säger Lasse Källström, regiondirektör på Carema Sjukvård.

Kurt Vetterskog, läkare tillika delägare och vd i Vivalla Vårdbolag, vill inte yttra sig om köpeskillingen. Vivalla Vårdbolag hade 70 miljoner kronor i omsättning förra året och gick med 3,5 miljoner kronor i vinst.

– Ingenting är klart ännu, säger han.

”Olycklig ihopblandning”

Carema Sjukvård är systerbolag till Carema Care. Det vårdbolaget förlorade tidigare i år rätten att driva ett äldreboende i Stockholm. Kommunen tog över driften sedan media i höstas avslöjat vanvård av de gamla på boendet.

–  Det är lätt att det blir en sammanblandning av de två olika bolagen och det är olyckligt. Jag svarar för primärvården för Carema sjukvård och den är bra, vi har bra verksamheter, säger Lasse Källström.

Både Carema Sjukvård och Carema Care ägs av riskkapitalbolagen KKR och Trieton. Deras företrädare bad i höstas allmänheten förbehållslöst om ursäkt för vårdskandalen på äldreboendet Koppargården i stora annonser i dagspressen.

Bättre bemanning

Kurt Vetterskog har inga betänkligheter kring en affär med Carema Sjukvård.

– Nej, det har jag inte. Carema Sjukvård driver redan ett 40-tal vårdcentralerna och det ska inte vara några problem.

Han fortsätter:

– Dessutom kommer bemanningen att förbättras. Det blir en ytterligare BVC-sköterska och kuratorns tjänst höjs från 60 procent till hundra procent. Lasse Källström på Carema Sjukvård bekräftar uppgifterna och säger:

– Det som funkar bra på Vivalla vårdcentral ska fortsätta att funka bra. BVC ska vi göra ännu bättre genom att tillsätta en BVC-sköterska.

Det är landstinget som beviljar tillstånd att driva vårdcentraler. Enligt lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg (LOV) måste landstinget säga ja om den sökande uppfyller kraven för att få driva vårdcentral. Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson riktar kritik mot LOV:

– Nu ser vi med facit i hand att det blev som vi befarade: Stora vårdbolag går in och köper upp. Det blir ingen mångfald.

Vårdbolagen

Vivalla vårdbolag

Omsättning 2011: 70 miljoner kronor.

Vinst 2011: 3,5 miljoner kronor.

Ägare: De tre läkarna Kurt Vetterskog, Rune Holmgren och Jörgen Bäck. De tre äger även vårdcentraler i Arboga och Kungsör.

Carema sjukvård

Ägs av riskkapitalbolagen KKR och Triton.

Tidningen Financial Times avslöjade i februari att de två huvudägarna bakom riskkapitalbolaget KKR tillsammans plockade ut miljardbelopp förra året.

Carema Sjukvård driver ett 40-tal vårdcentraler runt om i Sverige.

Mer läsning

Annons