Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson om diket: "Jag minns inte"

Att minnas eller inte minnas – det är den stora frågan i miljömålet mot Leif Carlsson, fastighetsägare i Örebro. Ingen vet vem som har tagit bort det skyddade diket.– Jag minns inte något av ett sådant arbete, sa Leif Carlsson i förhör i rättegången på tisdagen.

Annons
Ett rör visar var diket fanns. Ovanpå diket är nu åker.

– Jag skulle inte tro att jag har gjort det.

– Jag vet inte heller vem som har gjort det. Det kan vara flera – som arrendatorn, rättaren, inspektorn, min son. Jag vet inte, sa Leif Carlsson också.

Hans advokat Bengt Ask hävdade

i sin avslutning att skulden inte kunnat bevisas.

– Åklagaren har misslyckats med att visa att Leif gjort detta.

Advokaten pekade på punkt efter punkt i målet och menade att åklagaren misslyckats på samma sätt.

Medan åklagaren å sin sida ansåg att om det finns oklarheter och frågor som inte får svar, beror det på att Leif Carlsson inte minns.

– Aldrig har jag hört dessa ord uttalas så mycket och så återkommande i ett mål: ”Jag minns inte”, sa Ingvar Wennersten, miljöåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö, i sin slutplädering.

– Det är ärligt, jag minns inte, sa Leif Carlsson.

– Jag hade en stor stroke 2008 och efter det har jag stora minnesluckor.

Leif Carlsson stod inför Örebro tingsrätt

anklagad för att har lagt igen ett skyddat dike, ett brott mot Miljöbalkens områdesskydd. Under rättegången framkom även att han accepterat ett strafföreläggande för sådant brott 2003.

Alla öppna diken med vattenflöde är skyddade för att de är växtplats och boplats för växter och djur, så kallade biotoper. Samma gäller stengärdsgårdar, alléer och våtmarker för att nämna några.

– De är viktiga livsmiljöer för växter och djur i åkermarken, sa Karin Sund, länsstyrelsen, under förhören.

Med jordbrukets förändringar har bland annat diken och murar försvunnit, berättade hon. Nu krävs dispens för att få ta bort dem.

– Eftersom det finns så få sådana platser är det viktigt att de bevaras så växter kan överleva

Karin Sund var bara en av många vittnen som var kallade till rättegången. Även förundersökningen var omfattande.

Under rättegången hördes bland annat Vägverket och Swedish biogas som fick svara på frågor om de visste vad som hänt med diket.

– Jag behöver många vittnen eftersom det har varit så svårt att få svar av den som var markägare, Leif Carlsson. Jag måste använda uteslutningsmetoden för att veta om någon annan har lagt igen diket, sa Ingvar Wennersten till NA före rättegången.

En son till Leif Carlsson hördes, som intygade att pappan har fått stora minnesluckor efter sin stroke.

– Ibland drabbas man av utredningar som man inte vet hur man ska hantera. Som i detta fall när jag får svaret ”jag minns inte, jag ska ta reda på det” – men sedan får jag inte veta mer, sa Ingvar Wennersten i sin slutplädering.

– Då undrar jag i dag hur rätten ser på det, om det är tillräckligt att säga ”jag minns inte” i en anklagelse om brott.

Bengt Ask, advokaten, hävdade att åklagaren till och med misslyckats med att visa att en biotop hade skadats. Än mindre visa att Leif Carlsson på något sätt hade varit inblandad.

Mer läsning

Annons