Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern: Dansa mera!

Artikel 0 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Dans är tillåtet på de flesta ställen. Men på krogen krävs tillstånd, något nu Centerpartiet vill ändra på.
– Det låter medeltid med danstillstånd, säger Helena Vilhelmsson (C), riksdagskandidat.

Annons

Centerpartiet presenterar i ett restaurangpaket flera förslag som ska ge en växande restaurangbransch.

– Det är en stor näring med många anställda, däribland säsongsanställda och unga. Den näringen behöver gynnas för att det ska bli lättare för unga att få jobb, säger Helena Vilhelmsson.

För att den ska gynnas krävs förändringar, menar Vilhelmsson. Sammanlagt sju punkter har pekats som grund för förändring. Däribland att man vill förenkla processen för serveringstillstånd.

– Servering av alkohol ska vara förenat med mat. Jag har erfarenhet av att förnya direktiven när jag satt som kommunalråd i Nora och det var så detaljerat att det stod vilka måltider man kan erbjuda. Då har det gått lite för långt. Låt alkoholtillståndshandläggaren och kommunerna klara ut det.

Som ett annat förslag vill Centerpartiet skapa goda villkor för uteserveringar.

– Där har Örebro en historia med en del problem, men det finns nog liknande historier i de flesta kommunerna. Tillåt mig vara svepande, men jag tycker kommunerna ska vara liberala i sitt hanterande. Man ska inte få nej för att det är en halvmeter för högt upp, eller att det saknas staket. Ge de i stället dispens att ordna staketet. Man ska ha tillåtande regler.

Men det som framför allt sticker ut bland förslagen är att Centerpartiet vill avskaffa kravet för danstillstånd.

– Sköter man sitt serveringstillstånd så räcker det. Då ska man inte behöva danstillstånd på det. Det låter medeltid i mina öron, säger Vilhelmsson och utvecklar:

– Danstillståndet borde strykas helt och hållet. Ska man tänka på faktorn med ordning och reda är den förknippad med alkoholserveringen. Finns det schyssta regler så räcker det. Besökare på en restaurang blir inte mer bråkiga om folk dansar eller inte. Danstillståndet är omodernt.

Vad tycker du? Bör danstillståndet på krogarna slopas? Diskutera här nedan!

Helena Vilhelmsson (C).
Alla artiklar i
Val 2014