Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumpendeln som få har upptäckt

Har du missat att det numera går att åka minibuss mellan Resecentrum och Våghustorget?
Då är du inte ensam.
Få verkar ha upptäckt Örebros nya centrumpendel.

Annons
Pendlar. Karim Babakri är busschaufför och kör sträckan norrcity-södercity. Han tycker att fler borde upptäcka den nya bussturen, linje 81.

Busschauffören Karim Babakri ska precis köra iväg från Resecentrum. Han är ensam i den lilla gröna minibussen. I snart två veckor har han kört den nya centrumpendeln som går fram och tillbaka, från Norrcity till Söder.

– Det tar tid för folk att förstå att de kan åka i den, säger han.

Och det är sant, det är inte lätt att se att centrumpendeln är som vilken buss som helst. Den liknar mer en färdtjänstbuss än en ordinarie stadsbuss. Men det är bara att kliva på vid någon av hållplatserna och betala som vanligt.

Färden går längs med Östra Nobelgatan och in på Storgatan. Vid Järntorget kliver Kurt Gustavsson på. Han åker varje dag med centrumpendeln.

– Jag brukar vara gans-ka ensam på bussen, säger han och berättar att turen på morgonen går till stamfiket i Folkets hus på Järnvägsgatan.

– Där har jag fikat sedan valborgsmässoafton 1941. Inte varje dag i början men numera är jag där alla vardagar.

Kurt berättar att det började med att han sålde majblommor utanför Folkets hus som barn. Tio öre kostade en blomma och till slut hade han fått ihop så mycket att det räckte till ett kafébesök i samma hus.

– Jag beställde en socker-

dricka och en mazarin och det var kalasmat för en 11-åring.

Och så har det fortsatt. Numera tar han hellre en kaffe och en av de klassiska äggmackorna.

– De lade ju om busslinjerna i våras och då blev det problem för mig att ta mig till Järnvägsgatan från Fabriksgatan där jag bor. Det är knappt några bussar som går till norr, de flesta går öster-väster. Men så drog centrumpendeln i gång och den passar mig perfekt.

Ingen annan kliver på. Vi skumpar långsamt fram över bron till Slottet, trixar förbi Stora hotellet och upp på Drottninggatan. Det är lite som en sightseeingtur där man hinner se nästan hela centrala Örebro. Vid Våghustorget går Kurt av och Karim vänder bussen och kör tillbaka igen samma väg som den kom.

– Det är en trevlig linje att köra, säger Karim som kört stadsbuss i Örebro i tio år. Trevliga människor som kliver på och som man kan sitta och prata med.

17 vändor hinner Karim med på en dag, 34 gånger passerar han slottet. 20 minuter tar varje tur innan han är tillbaka vid Resecent-

rum igen.

– Första dagen blev jag yr i huvudet. Jag är van vid att köra längre, rakare sträckor. Det var som att köra runt, runt i en cirkel. Men nu har jag vant mig, säger han och skrattar lite.

Hej, hej. Vid Kanslibron möts de båda minibussarna som båda heter Centrumpendeln. Karim Babakri hejar på sin kollega.

Mer läsning

Annons