Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmen finns bland drakar och generaler

Den stora starka draken, generalen i armén, träffas av en kula och skadas svårt. Men en drake är ju en drake, han orkar gå till motanfall och sprutar eld över en trupp troll från motståndararmén. De blir oskadliggjorda för en tid.

Annons
Extrem entusiast. Så beskriver han sig själv, Tomas Juhlin. Han älskar figurspel, har hållit på sedan tonåren. Och har samlat på sig närmare 5000 figurer.

Pedran Suneskog och Tomas Juhlin är överbefälhavare i sina arméer, de lutar sig över spelborden och planerar i detalj arméernas rörelser.

– Vi är i början av spelet och jag försöker få ett bra läge för mina enheter, säger Pedran.

Det handlar om figurspel, samlingsnamnet på de många varianterna spel med små soldatfigurer i form av bestar, drakar, troll och allsköns fantasivarelser. Figurspelen från tonåren fortsätter ofta som en lek även för vuxna, framför allt vuxna män. Och en kall lördag i januari utan snö eller skridskois, som i går, lockar leken när det är drop in-spel i en butik i Örebro.

– Jag älskar det här, säger Tomas.

– Jag älskar att montera ihop figurerna, att samla på arméer, att planera spelet, träffa andra och spela. Men jag älskar inte att måla figurerna, fortsätter han.

En estetisk linje

Det gör däremot Pedran, han vill hålla en estetisk linje och målar sina figurer i grönt och rödlila, och de står på mark som bitvis målats med snöfläckar. Arbetet med att bygga upp arméerna är en viktig del av figurspelen.

– Och det är väldigt socialt, man träffar andra och spelar mot varandra, säger Pedran.

Mer avancerat numera.

Figurspelen har en lång historia.

– Man kan tänka på gamla tiders lek med tennsoldater. Men nu är det mycket mer avancerat, spelarna härmar ju inte gamla krig och fältslag. Nu är spelet en seriös kamp mot andra, det finns regler för hur olika figurer får röra sig, man måste tänka strategiskt i varje rörelse och det är poängräkning för varje figur, berättar Mats Peltola, som har spelbutiken.

– Det är på många sätt som att spela schack, men med mer detaljer, säger Pedran.

De NA träffar i butiken denna lördag är alla i åldrarna mellan 26 och 31 år. De flesta började i 15-årsåldern, någon började redan som åttaåring. Flera har tagit en paus från spelandet något år eller två – ”när livet kommit emellan” som Tomas säger. Men tagit upp det igen.

– Det här är vuxendagis. För mig är det helt okej att säga så. Och det är riktigt roligt, säger Fredrik Spåre, 31-åring som började med figurspel för bara ett år sedan.

Anfall. En farlig trupp går fram på bred front. Strategiskt tänkande parat med god tur med tärningarna är viktiga ingredienser i figurspel.
Ungt besök. Alvin Edwards, sex år, var ledsen över att han inte kunde leka i snö. Men följde med pappa Henric för att dela hans nöje med magiska kort.
Tuff smäll. Pedran Suneskog tar varsamt hand om sin skadade soldat. Den farliga draken fick en smäll och gick sönder. Men är snart färdig för strid igen.
Drakar och krigsmaskiner. Fredrik Spåre lockas av figurspelens värld, han tillbringar gärna en lördag i en källare med fantasilandskap och stridande arméer. -För mig är det helt okej att kalla det här vuxendagis. Det är roligt och socialt, säger Fredrik. -Vi är vuxna med barnasinnet kvar, säger spelexperten Mats Peltola.

Mer läsning

Annons