Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chaufför döms - kördeallvarligt skadade grisar

En chaufför som hämtat och transporterat grisar från en gård i Örebro län döms för brott mot djurskyddslagen. När de åtta suggorna kom till slakteriet i Skara var de i så dåligt skick att veterinären beslutade om direkt avlivning och destruktion.

Annons

Veterinären som besiktade anser att suggorna led under transporten.

Åklagaren åtalade chauffören, eftersom den som utför transporten har ansvar för att djuren inte är sjuka eller skadade. Slakteriets besiktningsveterinär uppgav i polisutredningen att grisarna hade sår, i vissa fall djupgående, och bölder. Djuren var enligt rapporten mycket magra och hade lunginflammation.

UpprördaYtterligare personal, på slakteriet, tillkallades och ska ha blivit mycket upprörd över djurens skick.

Veterinären menar att chauffören aldrig skulle lastat djuren och kört dem från gården. I stället skulle en veterinär ha kontaktats och djuren avlivats.

Mannen som åtalats och dömts hävdar att även om djuren var avmagrade så var de friska. Sår och bölder var inget han reagerade på. Han säger också att det var mörkt och inte fanns något utrymme för inspektion.

Chauffören har enligt sina egna uppgifter ingen direkt utbildning för att sköta grisar, men säger att instruktionen från arbetsgivaren är att inte ta med sjuka djur.

Litade på djurägarenMannen anser också att grisarnas skick ser värre ut på bilder som togs än i verkligheten. Han påpekade vid rättegången att han dessutom litade på djurägaren.

Föraren anser inte att djuren lidit under transporten.

Örebro tingsrätt konstaterar att utredningen och vittnesförhören visar att mannen är skyldig till det han åtalats för. Domstolen har beslutat om 30 dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Mer läsning

Annons