Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen för KFÖavskrev muttips

Redan för ett par år sedan fick kommunledningen tips riktade mot de två KFÖ-anställda som nu har polisanmälts. Men den dåvarande KFÖ-chefen Mats Brantsberg ville varken polisanmäla eller låta någon utomstående utreda misstankarna om mutbrott.

Annons
Mats Brantsberg, tidigare chef för Örebro kommunfastigheter, numera säkerhetsansvarig i Örebro kommun.

I tisdags polisanmälde Åsa Bellander, den nuvarande chefen för Kommunfastigheter i Örebro (KFÖ), två KFÖ-anställda misstänkta för mutbrott. Orsaken var att hon i måndags fick ta del av konkreta uppgifter från NA, tips som NA:s granskningsgrupp fått i samband med de artiklar som publicerats om KFÖ.

Enligt tipsen ska de båda KFÖ-anställda ha tagit emot gåvor, som till exempel kläder och vitvaror, samt byggtjänster. De ska bland annat ha fått sina privata badrum renoverade. Det finns också uppgifter om saltade fakturor.

Konkreta tips

En stor del av de här uppgifterna har varit kända av kommunledningen sedan lång tid tillbaka. Redan för ett par år sedan fick oppositionsrådet Murad Artin (V) konkreta tips som gällde de två KFÖ-anställda. Det handlade även då om gåvor och renovering av badrum.

Murad Artin lämnade uppgifterna vidare till dåvarande kommundirektören Lena Källström och Mats Brantsberg, vilket NA berättade om den 22 juni i år.

”Ingen grund”

Mats Brantsberg utredde påståendena på egen hand. Han informerade sedan kommunledningen om att misstankarna inte hade någon grund och att han därför inte tyckte att någon utomstående behövde kopplas in. Hannah Ljung (M), fastighetsnämndens ordförande, och Staffan Werme (FP), kommunstyrelsens ordförande, accepterade den förklaringen.

NA har sedan i juni försökt få besked om hur Mats Brantsbergs utredning gick till, men han har vägrat att träffa NA och svara på frågor om det. Han har bara lämnat en kort kommentar per mejl i juni och ytterligare två mejlkommentarer den här veckan.

Svar på mejl

Av hans mejlsvar framkommer att de två utpekade inte kunde visa kvitton på alla utförda badrumsarbeten. Mats Brantsberg skriver i mejlet till NA: ”För några arbeten fanns inte kvitton kvar och därför tittade jag också på följesedlar och bankutdrag. Jag krävde dock inte att få behålla materialet. Jag bedömde att det inte fanns några skäl att misstänka mutor och valde därför att inte gå vidare. Någon utomstående person var inte inblandad.”

”Skulle tagit hjälp”

I ett mejl som kom i går eftermiddag skriver han: ” Så här i backspegeln kanske vi skulle tagit hjälp utifrån redan då för en ytterligare bedömning, men det gjorde vi inte.”

Fotnot: En tidningsredaktion får aldrig avslöja vem som har lämnat ett tips. Därför fick Åsa Bellander bara ta del av uppgifter som inte kan kopplas till enskilda uppgiftslämnare.

Mer läsning

Annons