Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen på Sirishofväljer att hoppa av

Chefen på det privat drivna äldreboendet Sirishof väljer att sluta. Hon lämnar helt sin anställning på vårdbolaget Norlandia Care.

Annons

– Det beror på personliga skäl, säger Birgitta Hansson när NA når henne.

Några fler kommentarer lämnar hon inte. Hennes chef Cecilia Karlsson, kvalitetschef Norlandia Omsorg, bekräftar att Birgitta Hansson lämnade jobbet på egen begäran.

– Nu håller vi på att rekrytera en ny chef, säger hon.

Att lägga ut fler äldreboenden på privat drift har varit en uttalad politik från bland annat Rasmus Persson, (C) kommunalråd med ansvar för äldreomsorgsfrågor.

Vid en upphandling tidigare i år beslutade Örebro kommun att Norlandia Care AB skulle ta över driften av två äldreboenden: Sirishof och Skäpplandsgården.

Vårdbolaget tog över driften av Sirishof den 1 september. Sedan följde flera veckor av svårigheter. Varken kommunen eller Norlandia Care ville ta på sig ansvaret fullt ut. Uppkopplingarna mellan kommunens datorer och Norlandias fungerade inte som de skulle. Det betydde att journalföringen blev eftersatt och kommunikationen kring patienterna försvårades.

Leveranser av sjukvårdsmaterial och mat fungerade inte heller som de skulle. Personalen och ledningen måste åka och handla på mataffären och apoteket upprepade gånger. Socialstyrelsen tog emot anmälningar och startade en utredning. Det fanns oro att patienter skulle komma till skada.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska undersökte förhållandena på äldreboendet och har lämnat sitt svar till Socialstyrelsen. Nu ska Socialstyrelsen fatta beslut om ärendet. Facket har kopplats in. Personalen mådde dåligt.

När Norlandia tog över driften drog vårdbolaget ner på personaltätheten. Tjänster upphörde.

– Men vi har inte gjort några förändringar vad det gäller tjänstgöringsgraderna. De som gick över till oss från kommunen har samma tjänstgöringsgrad som tidigare, betonar Cecilia Karlsson.

Hon menar att kommunen var fullt medveten om förändringarna i personaltätheten eftersom kommunen skrivit på avtalet.

Norlandias regionchef stöttar tillfälligt på Sirishof. Hon heter Margaretha Hammarberg och säger att leveranser och it-system fungerar numera.

I början av oktober hade hon ett möte med facket.

– Det gällde scheman och rutiner.

NA har sökt fackförbundet Kommunals regionskyddsombud Carina Strömberg utan framgång under måndagen.

Driver både äldreboenden och hotell

Norlandia Care är en omsorgskoncerni Sverige och Norge.

Vårdbolaget driver bland annat bo- och omsorgscenter, patient- och sjukhotell, hemtjänst, personlig assistans och hälsovårdscenter.

Norlandia Care skriver själva på sin hemsida att bolaget är unikt i sin kombination av hög kompetens inom såväl hotellbranschen som inom vård och omsorg.

Mer läsning

Annons