Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chocken: Korsningen kan grävas upp

Trafikljusen i korsningen Östra Bangatan-Nobelgatan kommer att vara mörka till efter nyår. Kommunens trafikenhet befarar nu att även kablarna i marken brunnit. Om så är fallet kräver det omfattande grävarbeten i korsningen.

Annons

Det var den 16 december som en grävmaskin rev ned en kontaktledning på Östra Bangatan. Tågtrafik mot Hallsberg blev försenad till följd av elfelet som uppstod.

På något sätt drabbades också den närliggande korsningen av elfelet. Kommunens ingenjörer har talat om ”bakspänning” och liknat det som skett med ett åsknedslag. Bland annat brann en styrapparat upp.

Men felet kan vara mer omfattande än en utbrunnen styrapparat. På tisdagen meddelade den entreprenör som jobbar med felet att de inte får kontakt med lamporna.

- Så då misstänker vi att det även är kablar förstörda nere i backen. Så nu håller de på och försöker söka ut vilka kablar det är. Men det var många lyktsatser de inte fick kontakt med. Vi befarar att det är många kablar som bränts sönder, säger Tommy Karlqvist, verksamhetschef på enheten park och gata.

Därför går kommunen nu ut med att ljusen kommer vara släckta till efter nyår.

- Ja, prognosen är att det tar till efter nyår innan vi är klara. För det är ett ganska omfattande jobb om man ska gräva i korsningen. Då måste vi ha avspärrningar och leda om trafiken. Det krävs en viss planering för det också.

- Det här är besvärligt, det var en rejäl smäll. Det är inte roligt det här, säger Tommy Karlqvist.

Mer läsning