Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjda avgifter för tomträtter upprör

Det mullrar i Sörbyängen sedan kommunen chockhöjt tomträttsavgifterna för flera stora bostadsrättsföreningar. Höjningarna är i vissa fall upp mot 400 procent, motsvarande en tusenlapp i månaden per lägenhet.

Annons

Bostadsrättsföreningen Persiljan, med 144 lägenheter, har vägrat skriva på avtalet om ny tomträttsavgäld då man anser höjningen orimligt stor, 247 procent. Samtidigt ifrågasätter man villkoren vid friköp av marken, som blir betydligt dyrare för en bostadsrättsförening än enskilt ägda småhus.

Börjat undraFlera andra föreningar som skrivit på avtalet har i efterhand börjat undra om det är rimligt. Bostadsrättsföreningen Örebrohus 28 med 28 radhus fick en höjning av avgälden med hisnande 400 procent. Det gör att månadsavgiften måste höjas med 600–1 000 kronor per lägenhet.

– Vi togs på sängen av höjningen, säger föreningens ordförande Robert Eriksson. Vi fick ingen tid att sätta oss in i beräkningen. Nu sitter vi i en rävsax. Vi har tittat på friköp av marken men det blir orimligt dyrt.

– Banken gör en helt annan värdering av marken än kommunen. Föreningen måste fördubbla sina lån för att finansiera ett friköp. Banken anser inte att det motsvarar marknadsvärdet på våra fastigheter. Därför skulle vi tvingas ta dyra topplån till friköpet.

Samma situationFlera andra föreningar sitter i samma prekära situation.

Johan Ledung i bostadsrättsföreningen Persiljan har försökt sätta sig in i kommunens beräkningsgrunder och har två huvudinvändningar.

– Egentligen är vi mest intresserade av friköp, säger han. Men vår förening har ganska många radhus, som är kraftigt missgynnade i friköpsreglerna jämfört med enskilt ägda småhus.

Ej likabehandling – Vi anser att våra småhusenheter ska behandlas på samma sätt som enskilda småhus. Då skulle friköpet kosta föreningen ungefär 15 miljoner kronor jämfört med 28 miljoner med nuvarande regler.

Föreningen anser att friköpsreglerna strider mot kommunallagens princip om likabehandling. Man har ställt konkreta frågor till politiker och tjänstemän men inte fått några klarläggande besked om hur skillnaden motiveras.

Persiljan har också invändningar mot den chockhöjda tomträttsavgälden. Den baseras på ett framräknat marknadsvärde. Men det finns ingen marknad för en redan bebyggd mark, resonerar föreningen. Det finns en enda möjlig köpare, bostadsrättsföreningen.

Det vore rimligt med ett tak för hur mycket avgälden kan höjas vid ett tillfälle, menar föreningen och hänvisar till Västerås, som har ett tak på 150 procent.

Mer läsning

Annons