Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

City Gross börjar sälja vin

(Uppdaterad 09.01) Nu kan City Gross kunder beställa vin för den som köper kedjans färdigpackade matkassar via internet. Samtidigt ska regeringen presentera en rapport med regler för alkoholhandel på internet.

Annons
Grannar i dag. Snart bittra konkurrenter om vinmarknaden i Örebro. Bilden är ett montage.

Vinpaketet levereras tillsammans med matkassen till hemmet, eller så kan kunden hämta ut varorna i butiken.

– Ingen har gjort på det här sättet förut, men e-handel ligger i tiden. Vi har fått synpunkter från våra kunder som är intresserade av att kombinera god mat och kvalitetsvin säger Mikael Lagerwall, informationschef på City Gross.

Systembolagets vd Magdalena Gerger, är kritisk till att City Gross erbjuder leverans av vin.

– Det är verkligen illa, lagen måste ses över, säger hon till Expressen.

Regeringen utreder nu vilka regler som ska gälla e-handeln, och den 9 juli lämnas rapporten över till barn- och äldreminister Maria Larsson. Rapporten innehåller ett förslag om ett nytt system för tillsyn av alkoholförsäljningen på internet.

Ole Nielsen är vd på Winefinder, det danska företag som levererar vinet till Sverige. Han tror inte att rapporten kommer att skapa problem för försäljningen.

– Den är till för att säkerställa tydligare regler och är inget som påverkar det vi gör nu. Vi vill inte sälja vin i butik, det får vi inte göra, säger han.

Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet. Prenumeranterna kan beställa vinpaket som innehåller 6–12 flaskor, som är anpassade efter säsong och innehåll i matkassen.

City Gross skriver på sin hemsida att företaget rent praktiskt, inte säljer vin, utan ger kunder möjlighet att importera alkohol. Vinerna packas hos Winefinder i Danmark och skickas därefter vidare för leverans till mottagaren. Vid leverans kontrolleras att mottagaren är 20 år och inte är berusad. Det får heller inte förekomma någon misstanke om lagning.

De första leveranserna av vin till kunderna sker den 8 juli.

Rosengrensdomen

Ett beslut i EG-domstolen 2007 har gjort det möjligt för konsumenter att privatimportera vin från andra EU-länder trots det alkoholmonopol som vi har i Sverige. Beslutet gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget.

Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle. Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor.

Den har kommit att kallas Rosengrensdomen, efter privatpersonen Klas Rosengren, som drev ärendet till EG-domstolen. I vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport råder det delade meningar om.

Källa: TT

Mer läsning

Annons