Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clear Channel överklagar busskur-avtal

Kommunens beslut att anlita JC Decaux för att bygga 24 väderskydd har överklagats till förvaltningsrätten av Clear Channel.

Annons
Kur för väntan. Busskuren är av samma modell som kurer i Paris och är designad av Norman Foster, en brittisk arkitekt.

Det är en av Clear Channels anställda i Örebro som formellt har överklagat avtalet med JC Decaux och begärt en laglighetsprövning. Men företaget står bakom den.

– De har gjort en olaglig direktupphandling och då ska det här beslutet anses som ogiltigt, säger Johan Elmberg, projektledare Clear Channel.

Kommunen har till den 9 oktober på sig att svara till förvaltningsrätten i Karlstad.

– Jag sitter precis nu och tar fram deras skrivning och har inte riktigt landat i hur vi ska argumentera ännu, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun.

Clear Channel hävdar att de har ett avtal som ger dem ensamrätt att bygga den här typen av väderskydd åt kommunen. Kommunen pekar dock på att man har frågat dem, men att de då tackade nej. Det är då kommunens har känt sig tvingade att gå till JC Decaux.

– Det här får juristerna lösa. Jag vet att våra tjänstemän har ställt frågan och de har fått ett nej från Clear Channel, säger kommunalrådet Björn Sundin (S).

Han kallar avtalet med JC Decaux tjänsteköp.

– Det var samma sak som gjorde att Clear Channel fick förlängt avtal 2008. Det var inte LOU, Lagen om offentliga upphandlingar, då, utan det är fortfarande att man borde ta in erbjudanden. Vi gick till Clear Channel för att vi har ett gällande avtal med dem, och de tackade nej. Då gick vi till den andra aktören, säger Björn Sundin.

Hur den här förfrågan skulle ha gått till håller kommunens jurister på att utreda,

– Det behöver inte alltid finnas ett skrivet avtal. Det kan vara mejlkonversation eller mötesanteckning som styrker det en eller andra. Där har vi ett litet problem i och med att många av personer som har jobbat med frågan inte finns kvar här längre, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Clear Channel nekar till att kommunen har frågat dem.

– Det har man aldrig gjort.Det är en ren lögn. Björn Sundin påstår en massa som han inte kan belägga, säger Johan Elmberg.

Tidigare artiklar:

10/9 Här är Örebros nya exklusiva busskurer

10/9 Nya busskurerna: "Avtalet är ogiltigt"

11/9 Busskurbråket: "Förutsätter att de tas bort"

12/9 Busskursbråket: Häv avtalet omedelbart

Mer läsning

Annons