Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags rusta jugendhuset

Arbetet med att sanera det gamla jugendhuset på Fredsgatan 40 pågår för fullt.

Annons
Stabilt ska det bli. Pär Lindahl och Kjell Jansson jobbar med att slå pålar i grunden så huset inte sjunker ytterligare i dyn.

Det drygt 100 år gamla huset intill USÖ har i flera år stått och förfallit.

Arbetet delas upp i två etapper. Prio ett att få ordning på fasaden, för byggnaden har sjunkit ned i dyn.

– Ställer man en kontorsstol på hjul i ena änden av ett rum rullade den till den andra änden, säger Sixten Langell, chef vid Landstingsfastigheter, som äger fastigheten.

Det anrika husets ena sida har genom åren sjunkit 15–16 centimeter i den sanka marken.

– Det vi gör är att stabilisera huset så det inte fortsätter att sjunka, berättar Joakim Reithe, arbetsledare vid Peab som är huvudentreprenör.

Genom att slå pålar i marken ska huset bli fast. En specialbyggd maskin används, eftersom det är lågt i tak i källaren. Huset kommer även fortsättningsvis att luta en aning. Det kompenseras genom att golven inne i huset rätas.

Pålningsarbetet beräknas vara klart till slutet av sommaren. Efter det återstår en hel del arbete, bland annat putsning. I en senare etapp görs huset i ordning invändigt.

Vad ska huset användas till när det är färdigt?– Det är inte bestämt än, eventuellt kan det bli så att USÖ flyttar in med någon verksamhet, säger Sixten Langell.

Utomstående har även visat intresse för huset. Men landstinget vill behålla det för framtiden.

– Att släppa i från sig den fastigheten vid USÖ och ån är ingen bra idé, säger Langell.

Kostnaden för renoveringen beräknas till runt tio miljoner kronor. Före årsskiftet ska huset stå klart. Det är ett måste, för landstinget har ett åläggande från Örebro kommun att rusta huset som är kulturhistoriskt intressant.

Stort projekt. Det gamla fina jugendhuset vid USÖ rustas just nu till en kostnad av tio miljoner kronor.

Mer läsning

Annons