Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför åtalas tre skolanställda för skyliftolycka 

En lärare, rektorn samt dåvarande gymnasiechefen har nu åtalats för skyliftolyckan på Kvinnerstaskolan den 10 oktober 2012.
Två elever skadades när skyliften föll till marken, en av dem mycket svårt.

Annons
Två elever skadades, varav en allvarligt, när skyliften gav vika och störtade mot marken.

Tre elever på skolan hade fått i uppdrag att riva ett torp, som ett led i sitt examensarbete. De hade plockat av teglet från torpets tak och skulle dokumentera sitt arbete genom att ta bilder från skyliften.

En elev styrde maskinen från förarhytten medan de andra två befann sig i korgen. När liften befann sig ungefär på 17 meters höjd rasade den och eleverna föll handlöst mot marken.

Efter en lång utredning har nu tre personer åtalats för arbetsmiljöbrott. Det rör sig om en av elevernas lärare, rektorn för skolan Anders Lundkvist samt dåvarande gymnasiechefen Anders Larsson. Samtliga nekar till brott.

Enligt åklagare Bengt Svensson har elevernas lärare inte gjort en tillräcklig riskbedömning av arbetet. Ungdomarna fick inte tillräckliga instruktioner om hur de skulle genomföra arbetet och vilka risker som var förbundna med det.

Enligt säkerhetsinstruktionerna var det förbjudet att styra arbetskorgen från förarhytten om det fanns personer i korgen.

Ändå tillät läraren detta, enligt åklagaren. Läraren ska heller inte ha gjort en tillräcklig noggrann undersökning av maskinens stabilitet under olika mark- och väderförhållanden. Skyliften ska ha stått på farlig mark som gav vika för dess tyngd.

Eleverna jobbade dessutom ensamma när olyckan inträffade. Åklagaren anser att läraren borde ha utövat mer tillsyn över deras arbete.

När det gäller rektorn Anders Lundkvist och den före detta gymnasiechefen Anders Larsson handlar åtalet mer om de övergripande reglerna för verksamheten. Enligt åklagaren har skolan saknat rutiner för att undvika olyckor av den här typen.

Det har exempelvis inte funnits tydliga regler för hur ansvaret för arbetsmiljöuppgifterna skulle fördelas mellan chefer och medarbetare på skolan, enligt åklagaren. Han menar att det ansvaret faller på Anders Larsson.

En av de två eleverna som befann sig i korgen skadades mycket svårt vid olyckan. Han har bland annat fått flera hjärnblödningar och syn- och talförmåga har skadats.

Mer läsning

Annons