Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför begär Pressbyrån ersättning av kommunen

Ombyggnaderna av Storgatan och Järntorget förorsakade Pressbyrån minskade inkomster på hundratusentals kronor. Därför begär nu ägarna ersättning av Örebro kommun.

Annons
I april 2010 hade arbetet med att förvandla Järntorget precis börjat.

När Storgatan och Järntorget byggdes om våren och sommaren 2010 påverkades Pressbyrån negativt på flera sätt. Framkomligheten var minimal för såväl kunder som varuleveranser och busstrafik stängdes av.

– Jag anser kanske att Pressbyrån i sammanhanget har en unik ställning eftersom de är helt i händerna på impulskunder, säger advokat Carl Robson, som är ombud för dem som driver Pressbyrån vid Storgatan.

På grund av ombyggnaderna har det riktats krav på ersättning från Pressbyrån och fyra andra butiker runt Järntorget tidigare, men kommunen har då avvisat dem.

– Här finns regler i miljöbalken. De styr när man är ersättningsskyldig för den här typen av skador. Då finns det rekvisit i den lagen som talar om när den här störningen skäligen bör tålas med hänsyn till förhållandena på orten, säger stadsjuristen Pernilla Wikström-Pehrson.

Svar inom kort

Hon menar att störningen inte har varit av den karaktären hittills. Pressbyråns förnyade och mer specificerade begäran håller Pernilla Wikström-Pehrson på att handlägga för närvarande. Ett svar ska ges inom kort. Mer vill hon inte säga.

– Jag vill inte gå i förväg, man får föra en diskussion när de har preciserat sina krav lite tydligare, säger Pernilla Wikström-Pehrson.

I brevet till kommunen skriver Carl Robson att Pressbyrån under den aktuella perioden då bygget pågick tappade en bruttovinst på totalt 710 00 kronor.

– Pressbyrån har ett ekonomiskt system som gör att det går att räkna ut med stor precision vilka förluster som har varit och så kan man jämföra både framåt och bakåt i tiden, säger han.

Hur stort ersättningskrav man ställer vi han dock inte gå in på.

– Jag vet inte om jag vill göra det i det här läget. Men det är tillräckligt mycket minskad vinst för att det inte ska vara acceptabelt, säger han.

Mer läsning

Annons