Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför besökte ministern Örebro

Annons
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning besökte Gumaeliusskolan under onsdagen. Hon fick veta mer om lärarnas verksamhetsförlagda utbildning. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Helene Hellmark Knutssons, minister för högre utbildning och forskning, största uppgift just nu är att utöka studieplatserna med 14 300 stycken till år 2018. En uppgift som kommer med en rad utmaningar.

1. Ni vill motverka ”social snedrekrytering” – vad betyder det?– Vi vill titta på åtgärder för att bredda rekryteringen. Det är en av de saker som vi ser har fått stå tillbaka de senaste tio åren. Det är framför allt dina föräldrars utbildning som avgör om du går vidare till högre utbildning eller inte. Om studenterna är för lika så sjunker kvalitén på utbildningen.

2. Vad kan du göra för att få ut ”rätt” kompetens och motverka felmatchningen på arbetsmarknaden?– Det är två saker som vi ser. Dels att efterfrågan på människor med högskoleutbildning ökar hela tiden. Så en utbyggd högre utbildning ger fler chansen och det kommer att förbättra matchningen mot arbetslivet. Men det behövs också att nyanlända som har utländsk högskoleutbildning får den validerad.

3. Vad vill du göra för att höja statusen på lärarutbildningen?– Det ena är att se till så att vi har en lärarutbildning som håller väldigt hög kvalité. Det ska vara en tuff utbildning. Det andra som vi gör nu är att satsa tre miljarder på höjda lärarlöner och fler karriärssteg. Där sitter vi nu med parterna och diskuterar hur det ska se ut.

Mer läsning

Annons