Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fick inte revisorerna utreda misstankarna

Varför fick revisionsfirman aldrig uppdraget att granska misstankar om korruption? Fastighetsnämndens ordförande Hannah Ljung (M) ger två förklaringar. Det blev för dyrt och skulle ta för lång tid.

Annons

– På ett tidigt stadium konstaterade vi att hela den omfattningen som nämnden begärde rörde sig om avsevärt större belopp än vad som fanns tillgängligt, sade Hannah Ljung när NA ringde henne i går kväll.

Hon förklarar att man dessutom ville starta utredningen snabbt ”eftersom det fanns anklagelser mot utpekade personer”.

– Det man gjorde var dels att man lät vår controller Christer Wilén göra en intern utredning och även tog in Roger Edsö som extern revisionskonsult.

Christer Wilén har intervjuat nio enhetschefer på KFÖ.

Tror du att man får fram oegentligheter genom att fråga någon om det vid en intervju?

– Revisionskonsulten Roger Edsö har ju varit ute på plats för att kontrollera att projekten överensstämmer med den dokumentation som finns.

Tycker du att det är lämpligt att en person som har sålt tjänster till KFÖ under tio års tid också är den som kontrollerar de här fakturorna?

– Jag kommer inte här och nu att ifrågasätta den bedömning som man har gjort på KFÖ angående denna revisionskonsult.

I juni sade man att man ville ha en utredare som inte är verksam på marknaden i Örebro. Men det är ju Roger Edsö.

– Ja och självklart kommer vi att få titta över även den här frågan, hur man väljer konsulter, vad det ska finnas för kriterier.

Kan du lova att den här granskningen på individnivå kommer senare?

– Granskningen på individnivå har ju gjorts utifrån de anklagelser som hittills har framförts. Dels mot Michael Sander. Dels de tips som har kommit in anonymt om vissa personer. Där har man inte funnit belägg för de anklagelser som har framförts. Hittar vi fler indikatorer på att individer begår oegentligheter så kommer detta att granskas.

Men just nu finns det inga sådana indikationer att gå vidare med?

– I utredningarna har vi inte fått indikationer som gäller enskilda individer. Vi har däremot fått rekommendationer om att skapa bättre rutiner, hårdare kontrollfunktioner och bättre systemverktyg för att minimera risken att oegentligheter sker.

Pricewaterhouse Coopers rekommenderar att ni gör fler utredningar. När ska det ske?

– Vi har inga datum utsatta för när och i vilken ordning detta kommer att presenteras. Vi har däremot bestämt att innan årets slut så kommer en tydlig åtgärdsplan.

Mer läsning

Annons