Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför finkammar de kalkbrottet i dag

Örebro sportdykarklubb har tröttnat på att dyka i skräp. På söndagen fyllde de över 100 säckar med slängda prylar i och omkring dagbrotten vid Kvinnersta.

Annons

Kvinnersta norra och södra dagbrott är populära besöksplatser för de som vill bada och ha picknick. Där övar också Örebro sportdykarklubb (ÖSDK). Under en lång tid har det varit problem med nedskräpning på platsen. Petflaskor, ölburkar, engångsgrillar, plastdunkar och plastpåsar ligger slängda i och omkring sjöarna. Dykarna får simma genom skräpet för att komma till sina övningsplatser.

– Ibland när man kommer hit är det ett helt hav av petflaskor och nedfallna stockar. Det känns olustigt, säger Mattias Göthberg, ÖSDK.

Han har just kommit upp från vattnet och en båt som han använder för att samla skräp från ytan. I vattnet finns också dykare som plockar skräp under ytan. På land hjälper närboende till att städa.

– Vi har fått ihop över 100 säckar, säger Mattias som menar att nedskräpningen är en tickande miljöbomb.

– Plasterna sönderfördelas till små partiklar och utlöser gifter. Det försämrar inte bara sikten, det är dåligt för miljön också.

Det här är första gången ÖSDK samlar skräp mer organiserat. De vill visa att de tar sitt ansvar för sjöarna och hoppas få med sig kommunen och markägarna i ett samarbete. Nästa städdag blir i vår.

Mer läsning

Annons