Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför försvann återvinningen

Plötsligt togs fyra återvinningsstationer i Örebro bort. Den ändring av detaljplanen som behövdes glömdes bort.
– Vi är förkrossade, säger Håkan Wennersten, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Annons

NA berättade redan i slutet av mars att stationerna var hotade, men när kärlen togs bort i slutet av förra veckan kom det som en överraskning för många.

Återvinningsstationen vid Oskarstorget på Öster i Örebro har funnits sedan 1997. Flera boende i närheten av torget har hört av sig till NA. En av dem är Bibbi Hielm. Hon har ingen bil och lite svårt att gå så stationen vid torget var hennes enda möjlighet att sopsortera.

– Det känns lite taskigt – vill man få folk mer miljömedvetna och källsortera så måste man ju underlätta för dem. Jag tror att folk häromkring är förbannade och irriterade på att stationen bara försvann.

Hur gör du nu?

– Jag har inget val – nu åker alla sopor ned i ett kärl, säger hon.

NA kontaktar Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinningsstationerna. Regionchefen Håkan Wennersten förklarar att man har haft tillfälliga bygglov för marken som löpt över fem år. Dessa har förlängts i två omgångar.

– Efter det måste man tillsammans med kommunen ändra i detaljplanen för det aktuella området. I fallet med Oskarstorget uppmärksammades vi så sent på detta, så det blev helt enkelt inte gjort.

Det handlar helt enkelt om en miss från er sida?

– Ja, vi hade hoppats att kommunen skulle kunna lösa det i efterhand, men det var inte möjligt. Vi är förkrossade, både vi och kommunen.

Kommer den borttagna återvinningsstationen vid Oskarstorget att ersättas med en annan i närheten?

– Nej, det tyvärr ingen möjlighet att göra det. Att hitta en lämplig plats så centralt är oerhört svårt, säger Håkan Wennersten.

Ytterligare tre återvinningsstationer i Örebro togs bort i slutet av förra veckan - en vid Varberga centrum, en vid Stjärnhusen och en i Sörbyängen.

Mer läsning

Annons