Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför försvinner trygghetsvärdarna i sommar

I sommar försvinner trygghetsvärdarna från Vivalla centrum.
– Vi tror vi kan hitta en annan lösning som blir mycket, mycket bättre, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten.

Annons

Sedan 2005 har Bashe Jama och Tefik Raiti arbetat som trygghetsvärdar i Vivalla centrum. De har gått på sitt pass vid tvåtiden på eftermiddagen och jobbat fram till nio eller tio på kvällarna. Med åren har de lärt känna de flesta som rör sig i centrum, de ser till att det är lugnt och avstyr bråk och stök.

Bra kontakter

– Vi har så mycket bra kontakter med folk och känner så många, säger Bashe Jama. Vi vet hur vi ska lösa problemen och kan prata med de här grabbarna som bråkar.

– Vi är lite ledsna nu och oroliga. Vi vill inte bli arbetslösa. Men vi hoppas att man kanske kan hitta en lösning på något sätt.

Men som det ser ut nu måste de sluta den sista juli. Det nya kommunala fastighetsbolaget Västerporten, som sedan årsskiftet äger Vivalla centrum, har andra planer. Michael Blixt bekräftar att trygghetsvärdarna har sagts upp men påpekar att man i stället ser över en helhetslösning för tryggheten i Vivalla.

– Det här med trygghetsvärdar har inte fungerat så jättebra. Trygghetsvärdarna har bara funnits i centrum och inte på nätter och helger och det är en svaghet eftersom det har varit problem med stökighet senare på kvällen.

Vad tänker ni er i stället?– Vi har bildat en trygghetsgrupp med flera olika aktörer och kommer att ha ett möte om det här om ett par veckor. Vi kan inte än säga exakt hur vi ska jobba men vi vill ha ett helt nytt trygghetspaket där till exempel föreningar är involverade.

Ska trygghetsfrågan lösas med ideella krafter?– Nej, inte bara ideella, det finns pengar avsatta till det här. Trygghetsvärdarna kostar 400 000 kronor per år och dessa pengar ska omvandlas till något annat. Det är inte så att vi vill minska på tryggheten. Tryggheten är en av våra viktigaste frågor.

Tanken med att låta Västerporten ta över delar av Vivalla var att skapa jobb i området. Det arbetet har nu satt i gång under våren.

– Vi tittar på att skapa fler lokaler för att stötta småföretagare, fortsätter Michael Blixt. Vi har också ett samarbete med Startcentrum som kommer att finnas i området redan från och med i år, och ska fungera som en länk mellan företag och myndigheter.

I Vivalla ska man också pröva en helt ny affärsmodell med små moduler som ska sättas upp i centrum. Där ska man kunna sälja olika saker i något som kommer att lika ett mellanting mellan marknadsstånd och kiosk. Men vad man ska sälja och vilka som kommer att göra det är än så länge inte klart.

Mer läsning

Annons