Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför hittar kundernainte längre taxibilarna

Nu är den nya taxislingan klar vid Resecentrum – men kunderna står kvar och väntar vid den gamla taxistolpen. Inte heller bilisterna verkar riktigt ha uppfattat nyordningen vid centralstationen i Örebro.

Annons
Hit kan taxichaufförerna inte längre åka, då kan det bli dyra böter.

I fredags kom de nya vägskyltarna upp: Taxibilarna får inte längre köra in tillsammans med bussarna vid Resecentrum.

Men deras kunder ställer sig fortfarande och väntar på det gamla stället – där både taxistolpe och taximarkeringar i asfalten finns kvar.

- Kunderna vet inte om att de ska gå till framsidan av stationshuset. Det finns ju inga skyltar eller anvisningar någonstans, konstaterar taxichauffören Rolf Emanuelsson.

Bakgrunden till ombygget är att taxibilarna och bussarna inte ska behöva trängas på samma yta.

- Tanken är bra, men problemet är att folk inte hittar hit, säger Dany Deaibes, en av taxichaufförerna som står och väntar.

Bo Fredriksson, ansvarig för kollektivtrafiken, är medveten om problemet.

- Vi håller på med en total översyn av skyltningen på resecentrum, både bussar och taxi, för att underlätta för resenärerna.

Den nya taxislingan skulle ha varit klart i november, men blev försenad på grund av den tidiga vintern.

Så skyltningen har inte blivit klar, trots att arbetet blev så försenat?- Nej, det har inte blivit klart, jag vet inte varför, suckar Bo Fredriksson.

Var sitter det fast?- Nej, det är jag som är ansvarig, jag ska se till att det kommer upp någonting så länge i alla fall. Och taxistolpen ska vi flytta i dag.

Bara medan NA besöker resecentrum får flera taxichaufförer gå fram och hämta sina kunder vid taxistolpen. En beställd taxi får ett samtal där kunden undrar vart bilen tagit vägen, och en chaufför väljer helt sonika att åka fram till kunden och visa vägen – trots att det skulle kunna bli en dyr historia.

- Det handlar om minst en tusenlapp i böter om polisen är här, säger Rolf Emanuelsson.

En annan konsekvens av att taxibilarna fått en egen infart är att övrig trafik till tågstationen inte kan köra runt. Infarten har blivit enkelriktad, med utfart på andra sidan Nobelgatan, vid Strike och postterminalen.

Men det här verkar bilisterna inte riktigt ha observerat.

- Trots att det sitter två skyltar såg jag flera bilar som körde mot enkelriktat ut på Östra Bangatan, berättar Bo Fredriksson.

- Folk har ju ett eget ansvar att hålla uppsikt på skyltarna, samtidigt vore det djupt olyckligt om det hände en krock, säger Bo Fredriksson, som funderar på om det går att göra skyltningen ännu tydligare.

Rebwar Hamasaed och Rolf Emanuelsson reagerar på att kommunen ändrat reglerna – men utan att hänvisa taxikunderna.

Mer läsning

Annons