Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför körs dina sopor till Linköping

Örebros hushållssopor ska efter årsskiftet köras till Linköping i stället för Kumla.
Resultatet blir ökade transporter och utsläpp – men sådana hänsyn får Örebro inte ta.

Annons
Sakab i Kumla.

32 000 ton hushålls- och verksamhetssopor körs årligen från Örebro kommun för att förbrännas på avfallsanläggningen Sakab i Kumla. Men från och med nästa år ska soporna köras nästan tio mil längre – till Tekniska verken i Linköping. Det innebär ungefär 100 mil extra lastbilstrans-porter varje dag.

Förvånade

– Vi blev lite förvånade när vi fick upphandlingsunderlaget. Det var bara priset man utvärderades på. Vid förra upphandlingen gjordes också en utvärdering av transportavstånd, säger Göran Eriksson, vd på Sakab.

Den gången, 2008, gjorde Örebro kommun ett påslag på 1,35 kronor per tonkilometer för att ”dels täcka kommande transportkostnader, dels avstyra alltför långa framtida transporter”. Påslaget gjorde att Linköpings anbud blev en miljon dyrare än det annars skulle ha varit, men det påverkade den gången inte utgången.

Inte miljöstyrning

Enligt Göran Gunnarsson på Örebro kommuns upphandlingsenhet var dock inte påslaget något försök till miljöstyrning.

– Skillnaden var att vi stod för transporterna då, och påslaget var ett sätt att ta hänsyn till de ökade kostnader kommunen skulle drabbas av. Den här gången får förbränningsanläggningarna själva stå för transporterna, säger han.

Avtalsperioden med Tekniska verken i Linköping är på tre år, och under den perioden sparar Örebro kommun cirka sex miljoner kronor jämfört med vad ett avtal med Sakab skulle ha kostat.

Strida mot EU:s princip

Glädjande siffror för Örebro förstås, men tekniska nämndens ordförande Ulrika Sandberg (S) tycker samtidigt att det är olyckligt att transporterna ökar. Politiker får dock inte ta sådana hänsyn. Det skulle strida mot EU:s princip om fri rörlighet.

– Som regel får man inte ta hänsyn till transporter. Det ska vara möjligt för alla att ha samma möjlighet att lämna anbud, säger Ulf Palm, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

Stor tilltro

Han önskar att kommunerna skulle ha större möjligheter att ta miljöhänsyn i upphandlingarna, och sätter stor tilltro till den pågående upphandlingsutredningen, som bland annat ska utreda hur myndigheter ska kunna ta större hänsyn till miljön och de små företagens möjligheter att konkurrera i upphandlingarna.På måndag lämnar utredaren Anders Wijkman ett första delbetänkande till civilminister Stefan Stefan Attefall.

Mer läsning

Annons