Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför stannade 130 danska cyklister till i Örebro

Från Köpenhamn till Oslo på sex dagar.
Under tisdagen stannade 130 danska cyklister till i Örebro under en rutt där de tillsammans cyklar 1 000 kilometer för att samla in pengar till den danska giktföreningen.
- Målet är att samla in 600 000 danska kronor, säger Dorte Qvist i organisationen Hjaelperytterne.

Annons

Hjaelperytterne är en hjälporganisation vars mål är att hjäpa människor med gikt. 79 000 danskar medlemmar är medlemmar i den danska giktföreningen som ska bidra till att stötta människor som lider av led, rygg- och muskelproblem. Efter att ha stannat i bland annat Helsingborg, Värnamo och Linköping kom de fram till Örebro för att övernatta under tisdagen.

- Det regnade väldigt mycket under de första dagarna i Skåne. Vi cyklade 150 kilometer i sträck i regn. Men det har blivit allt finare efterhand, berättar Dorte Qvist.

Bortsett från regnet i början är de överväldigade över cykelrutten i Sverige.

- Det har varit helt fantastiskt. Vi är så tacksamma över hur vackert allt är, särskilt de små vägarna i södra Sverige.

Det är första året som de kör rutten mellan Köpenhamn och Oslo och Dorte Qvist berättar att cykelprojekt blivit allt vanligare i Danmark.

- Det har kommit väldigt många projekt på senare tid. Därför tänkte vi att det kunde vara kul att göra ett nordiskt projekt där vi cyklar genom Norden. Först tänkte vi cykla till Stockholm och sen Oslo, men det blev för långt, säger Dorte Qvist.

I rödvita tröjor cyklar de under onsdagsmorgonen vidare mot Karlstad för att sedan nå Oslo som slutdestination.

- Vi hoppas att det det här kommer att fortsätta i många år. Nu har vi byggt upp organistaionen runt allt, så vi hoppas att det kan flyta på under många år, säger Dorte Qvist.

Filip Borg och Dorte Qvist från Hjaelperytterne.

Mer läsning

Annons